Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zbog klimatskih promena ovo jezero polako presušuje: Voda koja nestaje otkriva mračne tajne skrivane decenijama

Autor Aleksandra Cvetić

Jezero Mid je najveći rezervoar vode u Sjedinjenim Državama, koji usled višedecenijskih suša polako nestaje otkrivajući mnoge tajne.

 Jezero Mid Izvor: Profimedia

Na fotografijama jezera Mid u Sjedinjenim Američkim Državama vide se razorne posledice suše u najvećem američkom rezervoaru.

Nedavno objavljeni Nasini satelitski snimci nude novi pogled na to koliko je dramatično opao nivo vode u protekle 22 godine, prenosi Ekologika.

Možda će vas interesovati i:

Fotografije iz 2000, 2021. i 2022. godine pokazuju kako su nekada pune pritoke pretvorene u suve pukotine. Jezero, koje snabdeva vodom otprilike 25 miliona ljudi širom američkog zapada, trenutno je na najnižem nivou od kada je napunjeno 1937. godine. Od 18. jula, ima samo 27 odsto svog kapaciteta.

 Satelitske fotografije koje pokazuju isušivanje jezera Mid
Satelitske fotografije koje pokazuju isušivanje jezera Mid
Izvor: NASA

Majkl Karlovič, iz Nasine zemaljske opservatorije, opisao je to kao "oštru ilustraciju klimatskih promena i dugoročne suše koja bi mogla biti najgora na zapadu Sjedinjenih Država u poslednjih 12 vekova", prenosi Gardijan.

Vode koje se povlače zatvorile su rampe za čamce za rekreaciju i ugrozile proizvodnju hidroenergije. Isušivanje jezera takođe je otkrilo tajne iz dubina skrivane decenijama.

Lokalne vlasti pod čijom upravom se nalazi jezero Mid izvestile su o otkriću ljudskih ostataka, čime se broj otkrivenih tela popeo na tri. Do poslednjeg otkrića došlo je na plaži Svim u Nevadi, a uzrok smrti i identitet tek treba da se utvrde. Policija ističe da je prvo telo otkriveno 1. maja, drugo 7. maja i treće 25. jula, kao rezultat rekordno niskih nivoa vode nastalih usled suše.

Patolog okruga je nakon isipitivanja dao preliminarno mišljenje kako je telo otkriveno 1. maja najverovatnije stradalo sredinom 1970-ih, najkasnije do ranih 1980-ih. Dok je za ostatke pronađene 7. maja u zalivu Kalvil utvrdio da su pripadali osobi koja je u trenutku smrti imala između 23 i 37 godina. Za telo preminule osobe otkriveno na plaži Svim 25. jula još uvek nije utvrđeno kada je i na koji način stradalo.

Jezero Mid se prostire na granici Nevade i Arizone. Ovaj najveći veštački rezervoar vode u Sjedinjenim Državama se tokom 1980-ih nalazio na vrhuncu popunjenosti, čija dubina dostizala 370 metara.

Međutim, poslednjih decenija usled velikih suša, nivoi vode se smanjuju što je ove godine dovelo do najniže zabeležene tačke.

Koliko su rezerve vode iscrpljene govori i podatak da je pored otkrića nekoliko tela, nađen i potopljeni brod iz perioda Drugog svetskog rata, stoji u saopštenju Park službe.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka