Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Toplotni talas u Evropi ruši rekorde: U Arktičkom krugu zabeležene temperature i za 20 stepeni više od očekivanih

Toplotni talas koji je tokom juna zahvatio veći deo Evrope je prouzrokovao rekordne vrućine od severnih delova Artkičkog kruga, sve do Mediterana.

 Toplotni talasi u Evropi Izvor: Shutterstock / JeanLucIchard

Mnoge zemlje Evrope su prethodnih dana beležile rekordne temperature koje "ruše" sve prethodne proseke za ovo godišnje doba. Kao najekstremniji primer, naučnici navode grad koji se nalazi unutar Artkičkog kruga i gde su zabeležene temperature za 20 stepeni Celzijusovih više od očekivanih.

U norveškom gradu Banaku meteorlozi su zabeležili temperaturu od čak 32,5 stepeni Celzijusovih, što je kako tvrde rekord što se tiče Arktičkog kruga u Evropi od kako se sprovode merenja. Oni objašnjavaju da se temperaturni maksimumi nalaze znatno iznad očekivanih prosečnih 13 stepeni Celzijusovih. Što dodatno govori u prilog činjenici na koju naučnici već decenijama upozoravaju, a to je da se Arktički pojas ubrzano zagreva

Centralna Evropa takođe beleži tropske vrućine,  u Poljskoj je u ponedeljak temperatura u živi termometra dostizala oko 35 stepeni, dok su u delovima Istočne Nemačke one iznosile i do 37 stepeni Celzijusovih. Dok su u susednoj južnoj Austriji zabelene oluje praćene grmljavinom koje su uzrokovala razorna klizišta u kojima je jedna osoba pogunula. 

Meteorolozi navode da se toplotni talas proširio na Sever Afrike, pa su temperature u Tunisu dostigle junski mesečni rekord od 48,7 stepeni Celzijusovih. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka