Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najpoznatija je po svojim bigrenim kadama i Psećem groblju: Istražite Stopića pećinu - lepoticu sa Zlatibora

Stopića pećina još od početka 20. veka ne prestaje da privlači avanturiste, istraživače i turiste svojim prirodnim bogatstvom koje je svrstava u red najlepših pećina u Srbiji.

 Kade u Stopića pećini Izvor: Shutterstock

Na severoistočnoj strani Zlatibora, između sela Rožanstvo i Trnava, nalazi se Stopića pećina. Za ovu pećinu udaljenu svega 19 kilometara od centra Zlatibora, stručnjaci su se zainteresovali još početkom prošlog veka, a prva speleološka istraživanja je obavio Jovan Cvijić u periodu od 1909. do 1913. godine. 

Možda će vas interesovati i:

Ime je dobila po zaseoku Stopići, sa kojim ovu pećinu danas spajaju dve staze: nova i stara. Najinteresanniji potez na staroj stazi su vigledi, odnosno otvori koji se zaptavo nalaze na pećinskoj tavanici. Speleolozi kažu da ih ima ukupno šest i svaki je povezana sa nekim bočnim kanalom unutar pećine.

Postoji zanimljiva lokalna priča, koja govori o dovitljivosti meštana koji su povezanost otvora sa pećinom otkrili pre istraživača. Naime, oni su kroz otvore bacali obojeno kamenje koje su potom nalazili u pećini.

Pogledajte fotografije u galeriji:

Smatra se da je sa svojom visinom od 18 metara i širinom između 30 i 40 metara ulaz u Stopića pećinu jedan od najvećih pećinskih otvora u Srbiji. Pored ulaza se nalazi reka Prištevica iz koje dopire huk.

Pseće groblje

Još jedna od zanimljivosti koja karakteriše ovu pećinu je i nalaz iz 1984. godine kada je pronađeno šest mumificiranih ostataka pasa, te je siparska kupa u kojoj su ostaci nađeni - a koja se nalazi na 30 m od ulaza - dobila ime "Pseće groblje".

Stopića pećina spada u pećine nastale pod uticajem delovanja reka, a kroz nju i danas protiče Trnavski potok. Razgranatog je tipa i sastoji se iz pet celina. Danas su Svetla dvorana, Tamna dvorana, Sala sa kadama i Kanal sa kadama uređeni i dosupni za obilaske, dok je Rečni kanal još uvek zatvoren za javnost.

Svetla i Tamna dvorana siromašne su nakitom, a zidovi su pretežno goli i stenoviti, kao i dobar deo tavanice. Naučnici tvrde da je ovo posledica velikog pećinskog otvora, jer su ulazni delovi pećine pod uticajem spoljašnje klime.

Interesantan podatak je da su i pored brojnih istraživanja, jedino članovi češke ekspedicije uspeli da pređu celu pećinu 1983. i 1984. godine. Istraživači navode da ona nije preterano bogata pećinskim ukrasima ali je poznata po svojim bigrenim kadama koje se nalaze u Sali sa kadama. Dubina ovih kada iznosi skoro 7 metara.

Kada se prođe Sala sa kadama, stiže se do dela pećine u kom se nalazi vodopad koji pri velikim kišama dostiže svoj puni kapacitet i predstavlja impozantan prizor dok pada sa visine od skoro 9,5 metara.

Rečni kanal je zatvoren za javnost, ali istraživači kažu da voda iz njega može da se pije, kao i da je dom manjim ribama.

Pored riba, potvrđeno je i postojanje slepih miševa, paukova, kao i rečnih rakova koji su zbog nedostatka svetlosti izgubili pigment i sada su bele boje. 

Treba spomenuti da je zbog svojih prirodnih karakteristika kao i endemskih vrsta Stopića pećina Uredbom Vlade Republike Srbije 2005. godine stavljena pod zaštitu države.

Možda će vas iteresovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka