Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nova pijavica otkrivena u Crnoj Gori: U kojim vodama živi Dina crnogorensis - krupna i ugrožena vrsta

Naučnici su na severoistoku Crne Gore otkrili novu vrstu pijavice, koja je kako tvrde najsličnija vrsti koja je početkom godine otkrivena u Zapadnoj Srbiji.

 Pijavica Izvor: Profimedia / ilustracija

Na šumskim izvorima naučnici su otkrili žućkastu, pegavu i srednje veliku novu vrstu pijavice iz porodice Erpobdellidae sa tipičnim anulacijom roda Dina, kako prenosi RTS

Kako su naveli u svom radu, istraživači Klemens Groser i Vladimir Pešić, koristili su integrativni taksonomski pristup koji kombinuje podatke o morfologiji i DNK barkodiranju kako bi opisali ovu novu vrstu, Dina crnogorensis.

Razlike u anatomiji i rezultati analiza razgraničenja vrsta zasnovanih na sekvencama COI podržavaju status nove vrste.

"Nova vrsta koja je dobila naučno ime po Crnoj Gori naseljava šumske izvore u oblasti Komova i jedna je od najređih vrsta u crnogorskoj fauni. Reč je o krupnoj i verovatno veoma ugroženoj vrsti, sa izuzetno nebičnim i jedinstvenim životnim ciklusom koji će biti predmet posebne studije", naveo je naučnik Vladimir Pešić, za portal CDM.

Nova vrsta je najsličnija vrsti Dina serbika iz Zapadne Srbije koja je početkom godine otkrivena i opisana.

"Od vrste iz Srbije nova vrsta iz Crne Gore se značajno razlikuje u anatomiji kao i rezultatima DNK analize mitohondrijalnog gena citohrom oksidaze", navodi Pešić.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka