Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Brazil beleži rekordne brojeve šumskih požara van sušne sezone: Da li će ovo biti najrazornija godina za Amazoniju?

Brazil se suočava možda sa najrazornijom godinom još od 2004. godine, kada su zabeleženi rekordni brojevi požara.

 Žena čisti dvorište za vreme požara u Amazoniji Izvor: Profimedia

Sateliti Nacionalnog instituta za svemirsko istraživanje u Brazilu (INPE), su zabeležili ukupno 2.287 požara na područiju Amazona tokom maja meseca, što je gotovo duplo više nego što je zabeleženo u istom periodu prošle godine.

Možda će vas interesovati i:

Podaci sugrišu da je ovo drugi "najrazorniji mesec" maj, kada su u pitanju šumski požari na teritoriji koja se smatra "plućnim krilom" planete Zemlje. Najveći rekord je prethodno zabeležen 2004. godine, kada je potvrđen podatak o 3131 požaru.

Ugrožen biodivezitet Amazonije

Oblast Serado, koja se nalazi na jugu Amzonije i ujedno se smatra mestom bogatog biodiverziteta - prošlog meseca je zabeležila 3578 požara. Što je prema navodinama INPE-a do sada nezabeležen podatak u njihovoj evidenciji za mesec maj. 

Sve glasnija su i negodovanja ekologa po pitanju politike koju vodi predsednik Žaira Bolsonara, koji je još 2019. godine sutupio na vlast i od kad su brojevi zabeleženih požara u porastu.  "Ekološka politika" predsednika Brazila koja podržava rudarstvo i poljoprivrednu aktivnost u zaštićenim područjima u koje spadaju i teritorije domorodačkog stanovništva, je već duže vreme meta kritika međunarodne zajednice.

Direktor brazilskog ogranka Svetskog fonda za prirodu Maurisio Vojvodić, smatra da ovi podaci nisu izuzetak već da predstavljaju učestalu pojavu razaranja u poslednje tri godine. A kao glavnog krivca navodi vlasti u Brazilu. 

Međutim, on smatra da Bolsonarova vlada zanemaruje mišljenja naučnika i ekologa i da će ova zemlja zbog toga platiti visoku cenu u budućnosti. 

Činjenica je da maj nije mesec učestalih šumskih požara, već da do njih dolazi u jeku sušne sezone - tokom avgusta i septembra. Naučnici smatraju da požari iz maja nagoveštavaju mogućnost njihovog ogromnog broja u toku cele 2022. godine.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka