Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najopasnija meduza u Sredozemlju: Grčki mediji upozoravaju na ljubičaste žarnjake u Egejskom i Jonskom moru

Masovna pojava ljubičastih meduza koja je zabeležena još u oktobru 2020. godine u morima koje okružuju Grčku prema rečima morskih biologa ne jenjava.

 Ljubičasta meduza Izvor: Shutterstock

Ljubičasta meduza - Pelagia noctiluca - se smatra jednom od najopasnijih vrsta meduza u Sredozemlju. Dodir s njenim pipcima je bolan i opasan zbog neurotoksina koji ima, kako pišu atinski mediji, a prenosi Beta.

Ove godine su ljubičaste meduze primećene u raznim oblastima Egejskog i Jonskog mora, međutim zbog njihovog životnog ciklusa, znatno ih je više tokom leta, a računa se da ih već sad ima na milione.

Možda će vas interesovati i:

Ljubičasta meduza ima prečnik od 10 cm, ali dužina pipaka može dostići i 10 m.

Kad je vreme za bolnicu?

Dodir s pipcima te meduze izaziva intenzivno crvenilo kože i osećaj jakog pečenja, a ponekad i teška dermonekrotična, kardio i neurotoksična dejstva, posebno opasna kod osetljivih osoba.

Simptomi posle kontakta s meduzom mogu biti i mučnina, pad krvnog pritiska, tahikardija, glavobolja, povraćanje, dijareja, bronhospazam, otežano disanje.

Hitan transport u bolnicu obavezan je u slučaju jakih simptoma koji se retko pojavljuju, kao što su - hipotenzija, promuklost, šištanje u plućima, masivan osip na koži, poremećaji komunikacije i svesti, povraćanje.

Preporučljivo je da kupači, za slučaj da ih meduza ožari, nose sa sobom na plažu neki antihistaminski krem ili neku kortizonsku mast koja se može kupiti u svakoj apoteci.

Smernice

Upravnik Grčke opservatorije za biodiverzitet i biolog Hristos Taklis, rekao je da se uz samu obalu meduze nalaze na površini vode ili na maloj dubini od metar ili dva. A da se mnogo veći broj njih može naći na udaljenosti od oko 100 metara od obale.

Taklis je istakao da ne postoji siguran i pouzdan način da se zaštitimo od meduza, stoga je najsigurnije da se raspitamo da li ih ima u oblasti gde se kupamo i izbegavamo ulazak u vodu ukoliko ih ima. 

Ukoliko ne postoji mogućnost određivanja da li će do bliskog kontakta sa ljubičastom meduzom doći, ovaj biolog predlaže kupačima da prilikom ulaska u more nose odelo za plivanje od likre ili neoprena. Ovakva odela prekrivaju i štite veći deo tela, dok uz pomoć maski za ronjenje možemo da vidimo površinu ispod vode. Još jedan od saveta je i da se prati smer vetra koji može da nanese meduze ka obali.  

Kupačima se preporučuje da ne hvataju meduze i da ih ne iznose na obalu jer se tom prilikom mogu ožariti, ili ih neko drugi može nagaziti i na taj način se može opeći.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka