Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Priroda ne prestaje da nas iznenađuje! Naučnici otkrili veliku podzemnu šumu u Kini koja sadrži i "nikad viđene vrste"

Drevna šuma koju su naučnici pronašli na dnu vrtače u Guangsiju je do sada skrivale ostatke drveća visokog i do 40 metara, a kako navode naučnici, moguće je da se u njoj nalaze i nepoznate vrste.

 Drevna šuma u Kini Izvor: Shutterstock

Kako Gardijan prenosi na dnu džinovske vrtače nalazi se drevna šuma u kojoj se prema očikivanjima naučnika mogu naći i do sada nepoznate vrste živog sveta.

Možda će vas interesovati i:

Prilikom jednog od istraživanja regije Guangsi na jugu Kine, speleolozi su slučajno naišli na vrtaču koja je bila dobro skrivana. Ovaj primer svakako nije jedinstven, jer kako naučnici tvrde u ovom regionu je poznato još 30-ak vrtača istog porekla. Ono po čemu se izdvaja je veličina, sa svojih 306 metara dužine, 150 metara širine i 192 metra dubine predstavlja najveću poznatu u tom delu.

Međutim, kako naučnici pretpostavljaju iznenađenja bi tek mogla da uslede. 


Inženjer iz Kineskog geološkog zavoda Đang Juanhai, navodi da nalazište sadrži tri pećine koje se nalaze po njenim obodima, kao i dobro očuvenu primitivnu šumu na svom dnu.

Kada su dobili obaveštenje od speleologa o ovom slučajnom nalazu, naučnici su satima pešačili kako bi stigli do njenog ponožja i videli šta se u njoj nalazi. Vođa ekspedicije, Čen Liksin navodi da je put do nje bio otežan zbog gustine šipražja koje mu je sezalo do ramena.

"Ne bi bilo iznenađenje da u ovim pećinama nađemo nove vrste, koje do sada nisu bile poznate nauci", kaže on, a prenosi RTS.

Kraški pejzaž je poznat po tome da sadrži mnoštvo vrtača, a nastaje prvenstveno rastvaranjem stena usled podzemnih voda.

Međutim, ono što ovu vrtaču izdvaja pored veličine je i stara šuma nađena na njenom dnu. Iako je duboka i nepristupačna, orijentisana je tako da prima dovoljno svetlosti koja joj obezbeđuje život.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 1

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gif

I sada će stručnjaci sve da upropaste ..

Najnovije

Priroda

Nauka