Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučnici otkrivaju zašto se neke ženke hobotnica samounište nakon polaganja jaja

Godinama su naučnici nagađali šta je uzrok procesa samouništenja kod hobotnica nakon polaganja jaja, sve dok naučni tim iz Vašingtona nije odlučio da "zaviri" u jednu žlezdu hobotice.

 Oktopus-0691972806.jpg Izvor: Profimedia

Poznato je da mnoge životinjske vrste nakon parenja uginu. Međutim, jedinstven primer samouništenja u životinjskom svetu je dugo intrigirao naučnike. Godinama su pokušavali da odgonetnu šta pokreće mehanizam samouništenja kod nekih ženki hobotnica odmah nakon polaganja jaja.

Ovo bizarno ponašanje podrazimeva udaranje u kamenje, samopovređivanje a u nekim slučajevima počnu da jedu same sebe - tj. svoje pipke. A glavni i odgovorni krivac je kako istraživači tvrde hemijski proces koji uslovljava ovakvo ponašanje. 

Možda će vas interesovati i:

Programirane da umru

Profesorka biologije Jan Vang sa Univerziteta u Vašingtonu, koja se bavi izučavanjem reprodukcije ženki hobotnica, kaže da je još kao studentkinja bila zatečena dramatičnom stopom smrti majki hobotnica nakon polaganja jaja.

Do sada nikome nije bila poznata svrha ovakvog ponašanja. Neke teorije su uključivale nagađanja kako se na ovaj način iz majčinog tela oslobađaju hranljive materije u vodu koja potom neguje jaja.

Međutim, Vang sada tvrdi da je teorija prema kojoj samoubilački čin majke štiti buduće generacije - najverovatnija. Hobotnice su kanibali i u slučaju da ih ima previše na jednom mesu ovo može dovesti do samouništenja vrste.

Još je studija iz 1977. godine potvrdila da iza mehanizma samouništenja stoji optička žlezda hobotnica. Ukoliko dođe do presecanja veza između ove žlezde, koja je ekvivalent ljudskoj hipofizi - majka hobotnica napušta jaja, ponovo počinje da jede i nastavlja da živi.

Ono što je nastavilo da buni naučnike jeste okidač koji pokreće optičku žlezdu. Da bi otkrila na koji način funkcioniše, naučnica Jan Vang je rešila da "iscedi" spomenutu žlezdu i potom ispita njen sadržaj.

Nakon polaganja jaja, ona i njen tim su analizirali hemikalije iz kalifornijske hobotnice - Octopus bimaculoides. Oni su se fokusirali na steroide i slične hemikalije povezane sa optičkim žlezdama.

Šta izaziva ove fatalane promene?

Pronašli su tri odvojene hemijske promene koje se dešavaju u trenutku polaganja jaja. Prva je porast reproduktivnih hormona, dok je druga bila pravo iznenađenje za naučnike. Hobotnice su počele da proizvode blokove holesterola pod imenom 7-DCH, koji je u velikim količinama toksičan. Treća promena koju su uočili je proizvodnja više komponenti žučne kiseline. 

Ova tri hemijska procesa su kako navode u direktnoj vezi sa promenama koje se dešavaju u optičkoj žlezdi kod hobotnica nakon polaganja jaja.

Rad je objavljen 12. maja u časopisu Current Biology.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka