Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako je podvodni vulkan sa Tonge snažnom erupcijom oborio rekorde?

Erupcija koja se desila početkom ove godine na ostrvu u južnom Pacifiku nije bila ni približno smrtonosna kao Krakatau, međutim prema tvrdnjama naučnika oborio je nekoliko rekorda.

 Podvodni vulkan.jpg Izvor: Youtube printscreen

Najveća erupcija vulkana koja se dogodila u prošlosti je bila erupcija vulkana Krakatau, koja se dogodila 1883. godine, naveli su naučnici.

Međutim, novi podaci navode da je erupcija vulkana u Tongi bila "rekordna atmosferska eksplozija" i potvrđena je kao najveća eksplozija ikada zabeležena u atmosferi savremenim instrumentima.

Možda će vas zanimati i:

Rekorder sa Tonge

Reč je o daleko većoj erupciji u odnosu na bilo koji vulkanski događaj tokom 20. veka, takođe je i jači od bilo kog oslobađanja energije. Poput na primer, onog prilikom testova atomske bombe, sprovedenih posle Drugog svetskog rata.

Ova procena objavljena je u dva naučna rada u časopisu Sajens, gde se nudi pregled relevantnih podataka, prenosi RTS.

A Nasa je u svojim izveštajima sa početka godine, navela da je poređenja radi eksplozija atomske bombe bačene na Hirošimu bila nekoliko stotina puta slabija u odnosu na jačinu erupcije podvodnog vulkana sa Tonge.

Tom prilikom je izbačen vulkanski materijal 40 kilometara u visinu, usled čega su se stvorili talasi cunamija do 15 metara visoki, koji su potom pogodili delove arhipelaga, uključujući i glavno ostrvo.

Vulkanski oblak se proširio i pokrio sva ostrva u arhipelagu, prema rečima premijera Tonge, pogađajući celokupnu populaciju koja broji više od 100.000 ljudi.

Poređenja radi, smatra se da je erupcija Krakataua, koja je bila katastrofalni događaj u Indoneziji odnela više od 30.000 života.

Erupcija podvodnog vulkana Hunga Tonga-Hunga Hapai 15. januara u južnom Pacifiku rezultirala je sa manje smrtnih slučajeva, iako je izazvala velike cunamije.

"Erupcija u Tongi je bila zaista događaj od globalnog značaja, baš kao što je bio i Krakatau, ali sada imamo sve ove geofizičke sisteme za posmatranje i oni su zabeležili nešto što je zaista bilo bez presedana među savremenim podacima", kaže dr Robin Matoza sa Univerziteta Kalifornije u Santa Barbari za Bi-Bi-Si koji je jedan od auora naučnih članaka.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka