Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Igra, obrok ili nešto treće: Rečni delfini snimljeni kako nose anakondu u ustima - šta su radili sa njom? (FOTO)

Jedan sasvim neobičan prizor zabeležen je objektivom naučnika koji posmatraju retke i stidljive rečne delfine severoistočne Bolivije.

 Amazonski delfin Izvor: Profimedia

Svet prirode je veoma inspirativan i fascinantan, a neretko nas njegovi prizori iznenade: kao na primer kada su istraživači snimili beskrajno začuđujuć prizor rečnih delfina iz Bolivije, koji plivaju okolo držeći anakondu u ustima.

Ovi rečni delfini se retko viđaju u prirodi, jer glavu veoma kratko zadržavaju iznad površine vode, a još ređe istovremeno drže glavu iznad vode i drže zmiju grabljivicu.

Možda će vas interesovati i:

Iako nije jasno šta se tačno dogodilo, delfini i kitovi su generalno poznati po razigranim aktivnostima u koje su uključene i druge životinje, dobrovoljno ili protiv volje.

Fotografija je snimljena u avgustu 2021. godine, u blizini reke Tijamuči u Boliviji. Tom prilikom su istraživači uočili grupu delfina kako se zadržava iznad vode duže nego uobičajeno. Ali tek nakon što su pregledali snimljene fotografije imali su predstavu o tome šta se zaista desilo.

Ta divlja Amazonija

Beni anakonda - Eunectes beniensis - može da naraste do 2 m i živi u istom delu sveta kao i bolivijski rečni delfin - Inia geoffrensis boliviensis: odnosno u delu Amazonske prašume koja se nalazi u ​​severoistočnoj Boliviji.

"Shvatili smo da su bili okupirani zmijom, a iako je bilo teško proceniti veličinu grupe, činilo ju je najmanje šest delfina", pišu istraživači u radu u kom su opisali ovaj neobičan susret. "Bilo je jasno da su se igrali sa njom, da nisu pokušavali da je pojedu."

Delfini su komunicirali sa zmijom na nekoliko različitih načina. Povremeno su plivali uporedo sa njom, ne udaljavajući se previše.

Da li je ovakvo ponašanje uobičajeno?

Ove interakcije između delfina su retke, a istraživači smatraju da postoji mogućnost da su delfini jedni druge podučavali o zmijama. Kao uzrok navode i mogućnost da je zmija ipak bila obrok, mada, istina, nisu snimili momenat kako delfini jedu bou.

Rečne delfine obično je teško naći jer su reke obično mutne i teže za istraživanje nego okeani. Ali čak iako detalji o tome šta se desilo nisu jasni - ovo je koristan uvid u to kako ova stvorenja provode deo svog vremena.

Velika je verovatnoća da se ovo iskustvo nije dobro završilo po zmiju. Kako su načnici uspeli da vide ona se nije pomerala tokom interakcije i dugo je potom ostala pod vodom, što ih je navelo da posumnjaju kako je na kraju ipak završila mrtva.

"Mislim da se zmija nije baš dobro zabavila", rekao je biolog Štefen Rajhle iz Prirodnjačkog muzeja u Boliviji.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Ecology.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka