Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mislilo se da ih više nema: U mutnim vodama još uvek žive neobične kornjače koje dišu na zadnjicu

Australija je poznata po mnogo različitih vrsta neobičnih životinja, međutim, tim naučnika je vršio ispitivanja uzoraka vode u severnom Kvinslendu i došao do otkrića kornjače koja nije viđena više od četvrt veka.

 Kornjaca na kamenu pored reke Izvor: Shutterstock

Stručnjaci sa Univerziteta Džejms Kuk (JCU) analizirali su DNK iz uzorka reke Burdekin, blizu Ajra. I utvrdili su da na više mesta boravi takozvana Irvinova kornjača. Ovaj gmizavac je dobio ime po poznatom - sada pokojnom - zoologu Stivu Irvinu i njegovom ocu Bobu.

Možda će vas interesovati i:

 Pod vodom diše na zadnjicu

"Dobro je znati da ih još uvek ima na ovom području", rekao je Damjan Barovs, vođa istraživanja Centra za tropske vode i vodene ekosisteme, prenosi Index.hr.

Bob i Stiv Irvin su početkom 1990-ih otkrili ovu kornjaču - E. irwini - u slivu reke Burdekin. Specifična je po tome što može da diše na stražnjicu, odnosno za disanje pod vodom koristi kloaku - analni otvor.

Stiven Irvin je australijski zoolog i televizijska zvezda. Preminuo je u septembru 2006. godine, nakon napada morske raže. Bio je poznat po dokumentarnom serijalu "Lovac na krokodile".

"Do ovog najnovijeg otkrića nismo imali nikakve zvanične zapise koji bi dokazali da Irvinova kornjača još uvek živi u donjem delu reke Burdekin", rekao je Barovs, a prenosi Gardijan.

Naučnici su analizirali uzorke i pretraživali područje reke Burdekin, Bovn i Broken u tri navrata tokom 2020. i 2021. godine, istražujući 37 mesta u tri sliva.

"Pre je bilo vrlo teško pronaći Irvinovu kornjaču jer ona živi samo na mestima gde ima krokodila ili u planinskim pritocima, do kojih je vrlo teško doći", rekao je Barovs.

"Takođe, nije ih lako uhvatiti, a voda u kojoj borave nije bistra pa ne mogu da se snimaju podvodnim kamerama. Ali, DNK analiza je to promenila. Sada je bilo potrebno samo da uzmemo uzorke i pronađemo njihovu DNK", dodao je.

Poseban proces - izdvajanje ekološkog DNK

Proces izdvajanja eDNK (ekološki DNK) omogućava prikupljanje genetskog materijala nekog organizma iz tla, sedimenta i vode. Iako eDNK ne može da otkrije starost kornjača, i dalje se radi o izuzetnom otkriću.

"Ne znamo ništa o demografiji ove populacije, ali činjenica da smo pronašli njihovu eDNK, uprkos brani koja je izgrađena 1980-ih, ukazuje na to da odrasle Irvinove kornjače ipak mogu da prežive u ovim mutnijim vodama", rekla je bilog Sesilija Vilakorta-Rat.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka