Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pčele mogu da nauče razliku između parnih i neparnih brojeva, baš kao i ljudi

Istraživanja su više puta pokazala da su pčele dobri matematičari, a sada su došli do još jednog otkrića koji ide tome u prilog.

 Pametan kao pčela Izvor: Shutterstock

Sa parnim i neparnim brojevima se susrećemo u najranijem periodu školovanja. 

Dobro poznata pravila su sledeća: parni oni brojevi koji su deljivi sa dva (2, 4, 6, 8 i oni brojevi koji se ovim ciframa, i sa 0, završavaju), a neparni svi oni koji to nisu (1, 3, 5, 7 ili 9).

Možda će vas interesovati i:

Uparivanje se primenjuje na predmete i druge elemente svakodnevice. Kada želimo, na primer, svakoj čarapi da nađemo par, ako nam jedna ostane nesparena, znači da je ukupan broj elemenata bio neparan.

Sposobnost određivanje da li je ukupan broj nečega paran ili neparan, do sada je dokazana samo kod ljudi. Sve do sada.  U novoj studiji, objavljenoj 29. aprila u časopisu Frontiers in Ecology and Evolution, dokazano je da to umeju i pčele.

Zašto je ova kategorizacija posebna?

Za ljude, ovi zadaci su složeni. Da bi ih rešili i odredili da li je broj nečega paran ili neparan - potrebna im je koncentracija, tačnost, brzina, veština govora i prostornih odnosa.

Na primer brži i tačniji smo kada određujemo koji su brojevi parni, a istraživanja su pokazala da deca obično povezuju reč "parno" sa "desno", a "neparno" sa "levo".

Ove studije sugerišu da su ljudi možda naučili da iniciraju pristrasnosti i/ili urođene predrasude kada su u pitanju neparni i parni brojevi, koje su mogle nastati bilo kroz evoluciju, kulturološki prenos ili kombinaciju oba.

U svakom slučaju, do sada je to bila sposobnost kojom je mogla da se pohvali samo ljudska vrsta.

Pčela uči neparne i parne brojeve

Studije su pokazale da pčele mogu naučiti da: naručuju količine, obavljaju jednostavno sabiranje i oduzimanje, uparuju simbole sa količinama i povezuju količinu i broj.

Da bi naučili pčele da raspoznaju parne i neparne brojeve, naučnici su ih razdvojili u dve grupe. Jedna grupa je bila učena  da poveže parne brojeve sa šećernom vodom, a neparne sa tečnošću gorkog ukusa (kinin). Kod druge grupe je bilo obrnuto - neparne brojeve sa šećernom vodom, a parne brojeve sa kininom.

Pčele su trenirane pojedinačno, pomoću kartica na kojima je bio predstavljen paran ili neparan broj elemenata. Do kraja testa pčele su birale tačan odgovor u 80 odsto slučajeva.

Zanimljivo je da su grupe pčela učile različitom brzinom. Pčele obučene da povezuju neparne brojeve sa šećernom vodom brže su učile. Njihova pristrasnost u učenju neparnih brojeva bila je suprotna od one kod ljudi, koji brže grupišu parne brojeve.

Zatim su naučnici testirali svaku pčelu sa novim brojem elemenata, koji im nije pokazivan tokom testa. Impresivno, one su i nove kartice, od 11 ili 12 elemenata prepoznavale kao neparne ili parne sa tačnošću od oko 70 procenata.

Rezultati su pokazali da su minijaturni mozgovi pčela bili u stanju da razumeju koncepte neparnog i parnog.

Dakle, veliki i složeni ljudski mozak koji se sastoji od 86 milijardi neurona i minijaturni mozak insekata sa oko 960.000 neurona, može podjednako da grupiše parne i neparne brojeve.

Da li to znači da je ovaj zadatak manje složen nego što smo ranije mislili?

Pravljenje jednostavne veštačke neuronske mreže

Kako bi shvatili koliko je shvatanje parnih i neparnih elemenata složeno, naučnici su napravili veštačku neuronsku mrežu inspirisanu biološkim neuronima.

Na ovoj jednostavnoj veštačkoj neuronskoj mreži sa samo pet neurona, izvršen je test parnih i neparnih brojeva. Mreža je primala signale sa između 0 i 40 impulsa, koje je dalje klasifikovala kao neparne ili parne brojeve. Uprkos svojoj jednostavnosti, neuronska mreža je ispravno odredila brojeve sa 100 odsto tačnosti.

Ovaj test je pokazao da razvrstavanje na parno i neparno ne zahteva veliki i složeni mozak kao što je ljudski.

Međutim, to ne mora da znači da su pčele i jednostavna neuronska mreža koristile isti mehanizam za rešavanje zadatka, tako da se još uvek ne zna kako su pčele uspele da izvrše ovaj zadatak.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka