Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li je dovoljno određeno područje samo proglasiti zaštićenim: Kakve koristi životinje imaju od toga?

Sa ciljem da analiziraju efikasnost zaštićenih područja, naučnici su sproveli istraživanje močvarnih područja i njihovih ptica u šezdeset i osam zemalja.

 Ptice i očuvanje prirode Izvor: Shutterstock

Da li je dovoljno određeno područje samo proglasiti zaštićenim? Sa ciljem da analiziraju efikasnost zaštićenih područja, naučnici su sproveli istraživanje močvarnih područja i njihovih ptica u šezdeset i osam zemalja. Kakve koristi imaju životinje od činjenice da je neko područje zaštićeno?

Otkrili su da uspeh - kada govorimo o opstanku vrsta, a kada se u obzir uzme način na koji divlje životinje žive, varira u različitim delovima sveta i da uveliko zavisi od toga kako se upravlja određenim zaštićenim područjem. Rezultate studije su objavili u časopisu Nature.

Možda će vas interesovati i:

Autori studije smatraju da zaštićenim staništima treba upravljati efikasno, na način koji će da podstiče prirodu i divlji svet.

"Moraju da postoje pravila", rekla je autorka istraživanja dr Hana Vaučop iz Centra za ekologiju i očuvanje, sa britanskoga Univerziteta Ekster.

"Ne možemo jednostavno povući crtu oko određenog područja i reći: "E, ovde ne možete graditi parking."

Vaučop je pojasnila da su u studiji korišćeni podaci o porastu populacije močvarnih ptica kao merilo uspešnosti zaštićenog područja. 

Ona i njene kolege su istovremeno uporedili mesta pre i nakon što su službeno proglašena zaštićenim, pa su uporedili trendove u populaciji sličnih ptica unutar i izvan zaštićenih područja.

"Ustanovili smo da je, u većini delova koja smo proučavali, populacija divljih životinja i dalje bila stabilna ili se povećavala, ali im nije bilo ništa bolje nego u nezaštićenim područjima", rekla je.

"To su za nas bila razočaravajuća saznanja, ali ne i iznenađujuća. Čini se da nema preko potrebne komunikacije među ljudima koji nas izveštavaju o tome koliko je zemlje zaštićeno i događaju li se uopšte na tim područjima neki pozitivni pomaci."

Promašeni ciljevi

Prema podacima Ujedinjenih nacija, danas se u svetu ugroženim smatra milion biljnih i životinjskih vrsta. Sledeći mesec će se u Kini okupiti svetski čelnici koji bi trebalo da donesu pravila o globalnim naporima za očuvanje divlje prirode u narednih deset godina.

Mnoge zemlje trenutno pokušavaju da do 2030. godine zaštite 30 odsto Zemljine površine, ali naučnici smatraju da to ne garantuje očuvanje biološke raznovrsnosti, ako se zemljištem ne upravlja efikasno.

Oni smatraju da bi trebalo postaviti i ciljeve koji će garantovati kvalitet zaštićenih područja, a ne samo njihov kvanitet.

Uspeh bi se mogao meriti i brojnošću životinjskih vrsta na određenom zaštićenom području ili da se za cilj postavi povećanje raznolikosti biljnih i životinjskih vrsta na jednom takvom staništu.

Koautor istraživanja, profesorka Džulija Džons sa Univerziteta Bangor, istakla je da puko "iscrtavanje linija na karti ne čini ništa za prirodu".

"Ako smo opsednuti samo postizanjem dogovorenog cilja, poput zaštite 30 posto Zemljine površine do 2030. godine, a da se pritom ne fokusiramo na poboljšanje stanja u postojećim zaštićenim područjima, malo ćemo da postignemo. Kada se svetski čelnici idući mesec sastanu u Kini, zaista se nadam da će biti fokusirani na efikasnost zaštićenih područja, a ne samo na to kolika im je površina", rekla je Džulija.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka