Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najređa vrsta među orlovima, a na našem nebu nije viđena 70 godina: Prinova u Beogradskom zoološkom vrtu!

Iz Beogradskog zoološkog vrta stižu divne vesti - postao je bogatiji za još jednog stanovnika, mladunče bradatog orla. Ova vrsta se smatra najređom među orlovima i na našem nebu nije viđen već 70 godina.

 Orao bradan Izvor: Shutterstock

Beogradski zoo-vrt dobio je prinovu, ovog puta pile orla bradana. Nakon prethodna dva jajeta, ovo je prvo koje se izleglo. Među nebeskim vladarima, bradan je najređi.

Procenjuje se da ih u Evropi ima oko 1.600. I zbog toga u zoološkom vrtu sa velikom pažnjom brinu o Bumbaru, gnezdo obilaze dvaput dnevno, dok ostatkom dana razvoj ovog ptića prate preko kamera, navodi RTS.

Možda će vas interesovati i:

 "Veterinari i moja malenkost danonoćno nadgledamo mališana preko kamera, i dva puta dnevno idemo gore u gnezdo da vadimo pticu da je merimo, pratimo njen razvoj i ako treba da je dohranimo sa malo vrlo ukusnog pacovskog mesa, jer je to trenutno najkvalitetnija hrana koju pile bradana može da dobije", rekao je Кristijan Ovari, biolog beogradskog zoološkog vrta.

I ptice su poput ljudi, traže svog pravog partnera, objašnjava Ovari. Ovaj par bradana prvo je morao da nauči kako da napravi gnezdo, brine o jajetu, a zatim i svom piletu koje prvih par dana teško glavu drži uspravno i time roditeljima otežava hranjenje. Sada već iskusni, o svom Bumbaru, na smenu brinu skoro mesec dana i izgledaju vrlo uvežbano.

"Neverovatni su, rade kao po satu. Dok mi završimo jutarnji sastanak u 8 sati ona je već nahranila pile i mirna je, spremna za pregled. Tako da mi već između 8.15 i 8.30 sati možemo da radimo sa njima. Ukoliko poranimo samo petnaestak minuta bude opšti haos", istakao je Кristijan Ovari.

Nažalost, u Srbiji bradana u prirodi nema već 70 godina, pa nas ne iznenađuje što mnogi posetioci koje smo sreli u zoološkom vrtu nisu čuli za ovog orla.

U planu je da poput Španije i Austrije, i Srbija bude među zemljama koja je bradatog supa vratila u prirodu. Ipak, da bi se to ostvarilo potrebno je dosta vremena, jer za njihovu polnu zrelost mora da prođe od 5 do 7 godina. Sa trenutnih 800 grama naša beba bradana lepo napreduje. Iz zoološkog vrta kažu da će do kraja godine ovo pile ponosno pokazati svoja krila Beograđanima, a mi ćemo ga tada ponovo obići.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka