Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svetski dan meteorologije: Da li znate kada je osnovana je prva Nacionalna meteorološka služba Srbije?

Autor Milana Petrović

Svakog 23. marta u znak sećanja na dan kad je osnovana WMO - Svetska meteorološka organizacija, u svetu se obeležava Svetski dan meteorologije.

 Kišobran na kiši Izvor: Shutterstock

WMO je specijalizovana agencija Ujedinjenih nacija, koja se bavi proučavanjem procesa i stanja atmosfere, klime i voda.

Konvencija o njenom osnivanju stupila je na snagu 23. marta 1950. godine, a 11 godina kasnije ovaj dan proglašen je Svetskim danom meteorologije, saopštio je Institut za standardizaciju Srbije.

Možda vas ineteresuje i:

U našoj zemlji, Republički hidrometeorološki zavod Srbije predstavlja referentnu ustanovu za izradu i prezentovanje prognoza vremena i vodostanja, davanje upozorenja i najava za vanredne i opasne meteorološke i hidrološke pojave.

Njegov prethodnik, Savezni hidrometeorološki zavod (SHMZ) u Federativnoj Narodnoj Republici Jugoslaviji, osnovan je 1847. godine, a 1888. godine osnovana je prva Nacionalna meteorološka služba Srbije.

Poslednjih decenija, velika pažnja klimatologa usmerena je na proučavanje uticaja emisije ovog gasa na povećanje temperature vazduha kroz izazivanje efekta staklene bašte. Promene u temperaturi okeana imaju za posledicu porast ili pad temperature vazduha u svetu, čime izazivaju varijacije meteoroloških i klimatskih paramatara velikih razmera.

Izvor: N1

Možda vas interesuje i:

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka