Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko živi na dnu mora? Podmornica došla do nezamislive dubine i otkrila vrste za koje nauka do sada nije znala

Naučnici su otkrili do sada nepoznate mikroorganizme na dubini od 8000 metara.

 Bica na dnu Tihog okeana Izvor: Victor Vescovo/Twitter

Ekspediciju na dubinu na kojoj niko ranije nije bio, predvodili su Osvaldo Uloa, direktor Instituta za okeanografiju na Univerzitetu Konsepsion (Čile) i Viktor Veskovo, osnivač kompanije Caladan Oceanic.

Atakama (peruansko-čileanski) rov je rov u Tihom okeanu, koji je otkriven krajem 19. veka prilikom polaganja kablova. Dužina rova je oko 5900 km, a širina varira od 30 do 90 km. Rov se nalazi na spoju dve ploče - Naske i Južnoameričke. Ovo je mesto tektonske aktivnosti, poznato po brojnim zemljotresima i cunamijima.

Možda će vas zanimati i:

Naučnici su zajedno sa svojim timom proučavali rov Atakama, kako se još Čileanski rov zove, na obali Čilea u Tihom okeanu. Nakon štos u prošli dubinu od 100 metara, posada podmornice je uronila u mrkli mrak, a pogled je bio ograničen samo prostor koji su moćna LED svetla podmornice mogla da obuhvate.

Nakon daljeg potapanja, pred timom istraživača pojavili su se jedinstveni uzorci dubokomorskog života.

"Naišli smo na geološke strukture i videli morske krastavce - prozirne morske krastavce koji liče na žele. Nismo ih ranije registrovali, najverovatnije su to nove vrste", rekao je Uloa.

Osim toga, dodao je, tokom ekspedicije otkrivene su zajednice bakterija za čije postojanje naučnici nisu ranije znali. Tim je takođe uspeo da potvrdi postojanje amfipoda, rakova blisko povezanih sa škampima, providnih riba i člankovitih crva.

Sada naučnici planiraju da se vrate u basen Atakama kako bi nastavili svoja istraživanja. Između ostalog, žele da instaliraju senzore na tektonskim pločama Naska i Južnoameričkoj – što će pomoći da se predvide zemljotresi.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka