Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za čiste trotoare i parkove: POKUPI DA TE SE PAS NE STIDI

Autor Animal Rescue Serbia

U svakom mestu u Srbiji stanovnici mogu da se požale da vlasnici pasa ne kupe za svojim psima izmet – što je neprijatna, štetna i kažnjiva navika.

 glavna-za-sajt.jpg Izvor: Animal Rescue Serbia

Neodgovorni vlasnici koji ne čiste za svojim psima čine boravak na javnim površinama nepodnošljivim za sve nas. Hajde da zajedno stanemo na put nehigijeni i prljavštini koja pravi ruglo od naših ulica i parkova.

Ulice, trotoari i parkovi isprljani psećim izmetom koji njihovi vlasnici ne sklanjaju užasan su prizor koji je često prisutan širom naše zemlje. U svakom mestu u Srbiji stanovnici mogu da se požale da vlasnici pasa ne kupe za svojim psima izmet – što je neprijatna, štetna i kažnjiva navika.

Ako ste ikada pokušali da ukažete neodgovornom vlasniku na to da izmetu njegovog ljubimca nije mesto na javnoj površini, verovatno ste naišli na otpor, izgovore ili nerazumevanje. Ostavljanje izmeta iza kućnih ljubimaca, međutim, nije samo bahato, neodgovorno i štetno, već i podleže kazni od 10.000 dinara, prema članu 36. Odluke o držanju domaćih životinja i kućnih ljubimaca na teritoriji grada Beograda.

Komunalni problem koji ugrožava naše zdravlje

Za sve one koje opšta kultura i vaspitanje nisu ubedili da treba da pokupe za svojim psom, skrećemo pažnju da je ovo komunalni problem koji ugrožava zdravlje svih nas – uključujući i ljubimce.

Naime, pseći izmet sadrži viruse i bakterije, odnosno bolesti koje druge životinje mogu da zarade samim njuškanjem. Da ne pominjemo to da potencijalno zaražen izmet ostaje u parkovima i na zelenim površinama gde borave i igraju se deca, čiji imunitet je posebno osetljiv na parazite.

Osim po ljude i životinje, pseći izmet štetan je po travu i okolinu; uprkos uvreženom mišljenju, izmet ne predstavlja đubrivo već truje travu, cveće i rastinje a može se razlagati od nekoliko nedelja do više od mesec dana, u zavisnosti od vremenskih uslova. Na kraju, prevelika prisutnost nepokupljenog psećeg izmeta svuda oko nas čest je uzrok bacanja otrova na javne površine, što je donelo brojne smrtne ishode nedužnim životinjama.

"Ostavljanjem izmeta svojih ljubimaca na trotoarima i u parkovima, bahati vlasnici samo produbljuju jaz između ljubitelja pasa i ostalih, čime direktno štete svojim ali i tuđim nedužnim ljubimcima", podsećaju iz udruženja Animal Rescue Serbia. "Ne postoji prihvatljiv izgovor za neskupljanje psećeg izmeta. To je dužnost i obaveza svakog vlasnika, koja mora biti ukorenjena u našu kulturu življenja."

Proširite poruku – POKUPI DA TE SE PAS NE STIDI!

Hajde da podsetimo sve one koji ostavljaju pseći izmet na trotoarima, ulicama i travnatim površinama da to ne treba tolerisati. Preuzmite postere u formatima A3 i A4, odštampajte i zalepite na ulaz svoje zgrade, u lokalnom parkiću ili zelenoj površini, na stabla i uličnu rasvetu.

 pokupi.jpg Izvor: Animal Rescue Serbia

Podelite priču i podstaknite druge da se pridruže! Fotografišite poster u svom kraju i podelite na mrežama uz hash tagove #pokupi #pokupizapsom #pokupidatesepasnestidi.

Zajedno možemo da stanemo na put višedecenijskoj praksi nehigijene i prljavštine, za dobrobit svih nas.

Tagovi

Psi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka