Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Snimak dlakave zmije se širi društvenim mrežama: Šta je jedan Tajlanđanin zapravo uhvatio? (VIDEO)

Iako se lokalno stanovništvo nadalo da je u pitanju božanstvo, nauka je ipak dala odgovor.

 Dlakava zmija Izvor: คมชัดลึก/YouTube

Tajlanđanin po imenu Tu bio je zbunjen kada je u bari u blizini svoje kuće ugledao neobično stvorenje. Stavio je u glinenu posudu sa vodom i odneo da pokaže porodici. Svi su bili zbinjeni neobičnim izgledom ovog gmiravca.

Njagova nećaka Varaporn Panjasarn rekla je lokalnoj novinskoj agenciji da je prvi put videla takvu zmiju. Napravila je i snimak koji se brzo proširio društvenim mrežama, gde sada stručnjaci spekulišu o tome šta je Tu zapravo uhvatio.

Prva 'teorija': u pitanju je božanstvo

U prvim komentarima, uglavnom laika, čak je pisalo da je u pitanju božanstvo Naga.

U hinduizmu, budizmu i džainizmu, to je naziv božanske rase polu-zmijolikih stvorenja koja žive u podzemnom svetu (Patala). Najčeće su prikazani u tri oblika: u antropomorfnom, zmijolikom ili kao polu čovek, polu zmija.

U budizmu, Naga se obično pojavljuje u liku velike kobre, nekad sa jednom ali ponekad i sa mnogo glava. Neke od njih imaju magičnu sposobnost da se transformišu u čovečiju.

Nage žive i sa bogovima i sa ljudima. Većina njih, prema budističkoj mitologiji, žive u potocima ili u okeanu; ali postoje i one koje žive u pećinama. 

Ali naučnici su odbacili ovi teoriju.

Možda će vas zanimati i:

Druga najčešća 'teorija': u pitanju je dlakava zmija

Iako još nisu sreli dlakave gmizavce, naučnici su proverili teoriju. Švajcarski genetičar Mišel Milinković kupio je agamu bez ljuski. On je sa kolegama napravio niz eksperimenata tokom kojih su pažljivo proučavali embrione agame, nilskog krokodila i kukuruznog smuka. Ovaj tim naučnika je otkrio da perje, krljušti i kosa imaju zajedničko poreklo.

Biolozi su otkrili da se plakodi zapravo formiraju u embrionalnoj fazi, što znači da bi se u toj fazi mogla formirati i dlaka.

Možda je i istoj fazi došlo i do mutacije kod ove zmije. Međutim, naučnici nemaju načina da dokažu tu teoriju.

Šta se zapravo desilo?

Kako bi napravio interesantan blog, tajlandski bologer i biolog je otišao da snimi misterioznu zmiju. Prilično brzo mi je postalo jasno o čemu je reč.

Čim gmizavca izvadite iz vode, njene sjajne "dlake" se zalepe za telo i više ne izgledaju tako magučno.

Ispostavilo se da je Tajlanđanin uhvatio vodenu zmiju iz porodice Homalopsidae. Bloger smatra da je zmija predugo živela u plitkom i kamenitom delu močvare, čekajući plen, pa je na leđima počela da joj rastu mahovina i alge.

"Mislim da zmiji neće trebati pomoć veterinara. Alge će same pasti", rekao je.

Pratioci blogera potvrdili su teoriju o vegetaciji na telu vodenih zmija, a ispostavilo se da to uopšte nije retka pojava.

Možda će vas zanimati i:

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka