Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nova vrsta džinovske kornjače otkrivena je na Galapagosu

Galapagoska ostrva u Pacifiku bogatija su za još jednu vrstu.

 Kornjača Izvor: Shutterstock

Naučnici su na Galapagosu otkrili novu vrstu kornjače za koju se nakon DNK testiranja utvrdilo ta vrsta još nije registrovana kao stanovnik ostrva, saopštilo je ekvadorsko ministarstvo životne sredine.

Istraživači su uporedili genetski materijal kornjača koje trenutno žive na San Kristobalu sa kostima i oklopima pronađenim 1906. godine u pećinama i planinskim predelima ostrva. Utvrđeno je da se genetski materijali vrsta razlikuju.

Možda će vas zanimati i:

Naučnici koji su istraživali ovo područje tokom 20. veka nikada nisu stigli do ravnica koje se nalaze severoistočno od ostrva, a na kojima živo oko 8.000 kornjača.

"Vrsta džinovske kornjače koja naseljava ostrvo San Kristobal, nauci poznata kao Chelonoidis chathamensis, genetski se poklapa sa različitim vrstama kornjača", navedeno je iz ministarstva za životnu sredinu Ekvadora, prenosi RTS.

Smatralo se da je vrsta Chelonoidis chathamensis, izumrla, a da je ostrvo Galapagos bilo dom dve različite vrste kornjača, koje su živele u ravnici i na visoravnima.

Galapagoska ostrva u Pacifiku, nalaze se oko 1.000 kilometara od Ekvadora. Zaštićena su područja koja naseljavaju različite vrste divljih životinja, a dom su jedinstvene flore i faune.

Arhipelag je postao poznat po zapažanjima britanskog geologa i prirodnjaka Čarlsa Darvina i njegovom proučavanju evolucije Galapagosa.

Na Galapagoskim ostrvima živelo je 15 vrsta džinovskih kornjača, od kojih su tri izumrle pre nekoliko vekova, prema tvrdnjama Nacionalnog parka Galapagos.

Tokom 2019. godine primerak Chelonoidis phantastica, pronađen je na ostrvu Fernandina, a smatralo se da je vrsta izumrla.

Studija istraživača sa Univerziteta Njukasl u Britaniji, Jela u Sjedinjenim Državama, američke nevladine organizacije Galapagos i drugih institucija objavljena je u naučnom časopisu Heredity.

Istraživači će nastaviti sa proučavanjem DNK iz kostiju i oklopa kornjača koje žive u San Kristobalu.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka