Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dokaz koliko 'duboko' može da ide ljubav prema dijamantima: Divovska rupa iznad koje ne lete helikopteri

Mir ili Mirni svetsko je čudo koje je stvorio čovek i očigledan dokaz koliko daleko, tačnije duboko, može da ide ljubav prema dijamantima.

 Mirni rudnik dijamanata u Rusiji Izvor: Shutterstock

Ogromna rupa koja izgleda kao prizor iz naučnofantastičnih filmova nalazi se u najslabije naseljenom području Rusije, 8050 kilometara istočno od Moskve. Mir ili Mirni svetsko je čudo koje je stvorio čovek i očigledan dokaz koliko daleko, tačnije duboko, može da ide ljubav prema dijamantima. 

Možda će vas zanimati i:

Divovska rupa široka je više od jednog kilometra (1200 metara) i duboka 525 metra. Da nije rudnika, ne bi bilo ni grada kojem i duguje ime – Mirni. Nastao je pedesetih godina prošlog veka, nakon što je otkriveno da je Jakutija obećana zemlja dijamanata, pišePun kufer.

Ekspedicija na istok Sibira sa Jurijem Khabardinom na čelu ispostavila se kao jedna od najisplativijih u istoriji jer je otkrićem tragova kimberlita koji ukazuju na tlo bogato dijamantima Sovjetski Savez postao dom najvrednije rupe na svetu.

Mirni je ubrzo privukao stanovništvo koje je u sibirsku hladnoću dovela želja za bogatstvom, a do šezdesetih je rudnik postao najveći u SSSR-u.

 Mirni rudnik dijamanata u Rusiji Izvor: Shutterstock

Godišnje se iz Mirnog izvlačilo dve tone dijamanata, bez obzira na temperature koje su se spuštale 40 stepeni ispod nule i tlo koje je smrznuto tokom većeg dela godine, a tokom toplijih dana se pretvara u močvaru.

Okvirno se procenjuje da je iz rudnika izvađeno dijamanata u vrednosti od oko 110 milijardi evra. Najveći pronađeni dijamant veličine je loptice za golf i vredi oko 2 miliona evra. Nakon Drugog svetskog rata Rusiji je zarada od dijamanata pomogla da ponovno stane na noge.

Helikopteri se ne usuđuju da lete iznad rupe zbog razlika u temperaturi i upozorenja da bi ih mogla usisati, ali takvi slučajevi još nisu zabeleženi. Zbog neobičnih zvukova koji dopiru iz dubine rudnika nastaju brojne teorije zavere.

Vlasnik Mira je ruska kompanija Alrosa, koja proizvodi oko četvrtine svetske količine dijamanata. Nakon zatvaranja zbog poplava rudnik i dalje delimično radi, ali ne kao tokom slavnih dana. Dijamanti se vade u mreži podzemnih tunela.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka