Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U ovom gradu mačke uživaju poseban status - imaju veterinarsku karticu, nadimak, čak i svoj pasoš 

O mačkama brine specijalan zaposleni koji ih hrani i pazi.

 Mačka sedi na fotelji Izvor: Shutterstock

Mačke su od samog osnivanja Sankt Peterbuga tretirane sa poštovanjem. Mali lovci i danas pomažu u borbi protiv pacova i miševa kojih je u gradu na Nevi oduvek bilo mnogo, a posebnu ulogu igraju u životu glavnog peterburškog muzeja – Ermitaža, piše list "Argumenti i fakti", a prenosiSputnik.

Možda će vas zanimati i:

Prema legendi, prvi mačak koji se nastanio u Zimskom dvorcu bio je gonič pacova Vasilij, kojeg je sam Petar Veliki doneo u dvorac 1724. godine. Prema jednoj verziji, on potiče iz Holandije. Međutim, njegovo pravo poreklo nije poznato. Kako se navodi, car je obožavao mačora Vasilija i dozvoljavao mu je da radi šta god poželi, a izdao je i ukaz da se u svakom skladištu nalaze mačke kako bi čuvale zalihe od miševa.

Ali, Zimski dvorac nije dugo živeo u miru. Za vreme vlasti Jelisavete tu se razmnožio ogroman broj glodara, ističe ruski medij. Miševi i pacovi šetali su oko Zimskog dvorca, plašili caricu i žitelje palate, gostili se hranom i pravili rupe u zidovima. Carica je odlučila da se bori protiv uljeza metodom svog oca. Štaviše, čula je glasine o divnoj rasi kazanskih mačaka koja je istrebila sve glodare u svom regionu. Carica je 1745. godine izdala "Ukaz o progonu mačaka na dvor".

Mačke su dovezene u Peterburg i uspostavile svoja pravila. Glodari su istrebljeni, a mačke su zauzvrat dobile doživotnu brigu i negu.

S druge strane, Katarina Druga nije volela mačke, ali ih nije oterala već naprotiv – dala im je poseban status "čuvara umetničkih galerija", piše autor materijala.

Ermitaž i gradske ulice su bez mačaka ponovo bile pune pacova, piše autor. Bilo je nemoguće izaći na kraj sa invazijom pacova, zbog čega su 1943. godine u pomoć stigle mačke iz Jaroslavlja i Sibira. Nije slučajno odabran taj region – tamošnje mačke su bile poznate kao odlični lovci na pacove.

Prema rečima direktora muzeja Mihaila Piotrovskog, one su postale legenda života u Ermitažu.

"Argumenti i fakti" navode da je na straži oko 50 "boraca", što je optimalan broj za rad.

Svaka mačka ima svoj pasoš, veterinarsku karticu i nadimak. O mačkama brine specijalan zaposleni koji ih hrani i pazi. Ponekad se broj životinja dopunjuje, ali ne ostaju svi u službi muzeja. Ako ih je više od 50, neki od njih se poklanjaju, a veruje se da mačka iz Ermitaža donosi sreću u kući.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka