Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zmajevi se bore za opstanak: Zoološki vrt u Indoneziji počeo da uzgaja najveće guštere na svetu

Autor Hina/N1

Očekuje se da će globalni porast temperature i nivoa mora smanjiti prikladna staništa za komodo zmajeve za najmanje 30 posto u sledećih 45 godina

 komodo-zmaj_116793451.jpg Izvor: Shutterstock

Indonezijski zoološki vrt uspešno uzgaja komodske varane, koje još nazivaju i Komodo zmajevima, nastojeći da spasu od izumiranja te najveće guštere na svetu, za koje klimatske promene predstavljaju dodatnu opasnost.

Mladi gušteri plaze račvaste jezike šunjajući se ograđenim zoološkim vrtom u gradu Surabaji. Neki se bore za ženke, dok drugi traže plen u ribnjaku.

Možda će vas zanimati i:

Veliki gušteri, koje zbog veličine i agresivnog ponašanja prate brojni mitovi i legende još od davnih vremena, žive u svom prirodnom staništu, na ostrvu Komodu i na nekoliko susednih ostrva u istočnoj Indoneziji.

Neki stručnjaci za mitologiju veruju da je upravo ova vrsta guštera poslužila kao nadahnuće za priče o mitološkim zmajevima koji bljuju vatru i otimaju princeze i da sve srednjovekovne priče o zmajevima zapravo potiču sa ostrva Komodo.

Pošto su kineski mornari još u davnim vremenima plovili vodama današnje Indonezije, sa putovanja su donosili priče o velikim zverima koje su kasnije preuzeli i verovatno preuveličali arapski trgovci, a preko njih i ostatak sveta.

U septembru je Međunarodna unija za očuvanje prirode komodske varane uvrstila na svoju Crvenu listu ugroženih vrsta, kao razlog navodeći sve veću pretnju koju za njihovu egzistenciju predstavljaju klimatske promene.

U septembru je Međunarodna unija za očuvanje prirode komodske varane uvrstila na svoju Crvenu listu ugroženih vrsta, kao razlog navodeći sve veću pretnju koju za njihovu egzistenciju predstavljaju klimatske promene.

Očekuje se da će globalni porast temperature i nivoa mora smanjiti prikladna staništa za komodske varane za najmanje 30 posto u sledećih 45 godina, upozorili su stručnjaci.

Zaposleni zoološkog vrta u Surabaji nadaju se da će njihovi napori za spašavanjem ove vrste guštera privući pažnju svetskih čelnika okupljenih na samitu u Glazgovu i da će ih podstaći da preduzmu što brže korake u borbi protiv klimatskih promena.

Od pokretanja programa uzgoja varana, zoološki vrt je njihovu populaciju povećao na 108 odraslih i 35 mladih, a u fazi inkubacije trenutno je još 40 jaja.

Čuvar u zoološkom vrtu Rukin novinarima je rekao da temperatura i vlaga moraju da budu optimalne za parenje ovih velikih životinja. Dodao je i da se nada da bi zmajevi uzgojeni u zatočeništvu mogli da se vrate u divljinu.

"Nadam se da ćemo da uspemo da ih uzgojimo i da ćemo ovim projektom osigurati da buduće generacije i dalje imaju priliku da ih vide u stvarnom životu, a ne samo na slikama", kazao je.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka