Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jedan od najneverovatnijih prirodnih procesa na Zemlji: Sezonska migracija rakova je počela (VIDEO)

Rakovi svake godine tokom sezone parenja napuštaju svoja skrovišta u šumama.

 migracija-crvenih-rakova.jpg Izvor: Printscreen Facebook / Extra Divers Christmas Island

Masovna migracija crvenih rakova na Božićno ostrvo jedan je od najneverovatnijih prirodnih procesa na Zemlji. Endemični crveni rakovi (Gecarcoidea natalis) kreću se iz centralnog dela prašume do obale zbog razmnožavanja. Oni kreću na putu tokom kišne sezone (oktobar-januar), jer im je vlaga ključna.

Možda će vas zanimati i:

Božićno ostrvo nalazi se 1.600 kilometara severozapadno od kopna Australije u Indijskom okeanu. Tokom perioda migracije, više od 120 miliona rakova prekrije Božićno ostrvo poput tepiha. Kreću se kako po gustim šumama, tako i po prometnim autoputevima. Radi njihove bezbednosti izgrađeni su čitavi privremeni mostovi, a neki putevi budu potpuno blokirani.

Početak seobe je određen fazom meseca. Crveni rakovi se uvek pojavljuju pre zore tokom povlačenja plime u poslednjoj četvrtini meseca. Neverovatno je kako oni tačno znaju kada da napuste svoje jazbine.

U proseku, proces migracije traje 18 dana: zavisi od vremena. Ako kiše kasne, a vreme mresta je već blizu, brzina kretanja im se povećava.

Ponekad kada padavine kasne rakovi preskaču sezonu parenja i ostaju u svojim jazbinama. A ako kiša počne da pada ranije, onda na putovanju čak zastanu da jedu i odmore.

Kada dođu do obale, mužjaci kopaju rupe, gde se zatim odvija parenje. Za vreme plime, ženke polažu jaja direktno u okean. Ogromna većina larvi nikada ne izađe iz vode: pojedu ih ribe, raže i ajkule koje posećuju Božićno ostrvo da bi iskoristile ovaj godišnji praznik.

Larve, koje uspeju da ostanu nepovređene, tokom meseca prolaze kroz nekoliko faza razvoja. Nakon što su se konačno pretvorili u mlade rakove veličine ne veće od 5 mm, mladi pojedinci započinju svoje prvo putovanje - kući. Za to im je potrebno oko devet dana.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka