Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fotografisan parazit koji pojede jezik ribe i nastanjuje se u ustima, umesto njega (FOTO)

"Bilo je tu previše nogu da bi to bio jezik", rekao je radnik koji je ulovio ribu.

 parazit-koji-jede-jezik-domacina.jpg Izvor: Galveston Island State Park - Texas Parks and Wildlife

Radnik u državnom parku Galvston Ajland na zapadnoj obali Meksičkog zaliva u Teksasu pronašao je ribu koja ga je prilično iznenadila.

Unutar usta ribe Micropogonias undulatus, nalazilo se previše nogu da bi to bio jezik! Pored nogu, bile su tu i oči!

O čemu se zapravo radi?

Možda će vas zanimati i:

Izopodi roda Cimothoa su paraziti koji uđu u telo ribe kroz škrge, smeštaju se u ustima i zakače se za jezik iz kog isisavaju krv. Kada u jeziku nema više krvi on se osuši i otpadne, a parazit ga uspešno zameni.

"To je jedini poznati slučaj da parazit funkcionalno zameni organ domaćina", rekli su radnici parka na svojoj Fejsbuk stranici.

Mark Fišer, naučni direktor u Texas Parks and Wildlife objasnio je da su ovi paraziti prilično česti kod nekih vrsta riba, poput pegave pastrmke, ali da ih nikada ranije nije video kod Micropogonias undulatus-a.

Isto iznenađenje doživeo je i student biologije iz Kejptauna kada je na ovog parazita naišao u ribi cipuli, što je bio prvi zabeležen takav slučaj.

 Ali iako deluje pomalo zastrašujuće, ovaj odnos nije toliko loš. Samo dva istraživanja su pokazala da parazit utiče na kvalitet života ribe kod koje se nastani u ustima. Jedno iz 2013. je pokazalo da se ribe smanje, a pretpostavlja se iz dva razloga - jedan je što deo hranljivih materija uzima parazit; a druga pretpostavka je da on svojom veličinom prosto blokira prolaz hrane, pa ribe počnu da uzimaju manje. Ali čak uz taj problem, nije dokazano da vrtste riba kod kojih se nastanjuju žive kraće. 

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka