Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako je krivolov uticao na evoluciju: Zašto se sve više slonica rađa bez kljova?

Naučnici su utvrdili da se rađa sve više slonica koje nikada neće razviti kljove.

 slonovi_1925517950 Izvor: Shutterstock

Impozantne kljove obično su evolucijska prednost za slonove jer pomoću njih mogu da kopaku u potrazi za vodom, skidaju koru za hranu i bore se s drugim slonovima. Međutim, tokom decenija krivolova ovi su atributi su postali opterećenje.

Stručnjaci su nedavno ustanovili da se zbog građanskog rata i krivolova u Mozambiku sada rađa sve više slonova koji nikada neće razviti kljove, piše AP, prenosiIndex.hr.

Možda će vas zanimati i:

Rađa se sve više slonica bez kljova

Tokom sukoba koji su trajali od 1977. do 1992. borci s obe strane ubijali su slonove zbog slonovače kako bi njenom prodajom finansirali ratne troškove.

U regiji koja je sada Nacionalni park Gorongosa, u to vreme je ubijeno oko 90% slonova.

Preživeli slonovi su delili jednu ključnu karakteristiku: polovina ženki prirodno nije imala kljove, jednostavno im nikada nisu narasle; dok je pre rata to bio slučaj kod manje od petine njih.

Nakon rata, preživele ženke bez kljova prenele su svoje gene potomcima. Otprilike polovina njihovih kćeri bila je bez kljova. No ono što je zbunjujuće jeste činjenica da su dve trećine njihovog potomstva bile ženke.

Već je ranije i u drugim područjima, uključujući Ugandu, Tanzaniju i Keniju, primećeno da nakon krivolova dolazi do porasta slonica bez kljova.

Problem u genu

U Gorongosi su naučnici prikupili uzorke krvi sedam slonica s ​​kljovama i 11 ženki slonova bez kljova i zatim analizirali njihov DNA.

Ustanovili su da je ženki potreban samo jedan izmenjeni gen da bi rađale ćerke bez kljova i da bi on, u slučaju da se prenese na muško potomstvo, mogao dovesti do pobačaja.

Većina ljudi gleda na evoluciju kao na neki izrazito dugotrajan proces, no to ne mora uvek da bude slučaj.

"Kada razmišljamo o prirodnoj selekciji, verujemo da se ona događa tokom stotina ili hiljada godina. Tako da je ova činjenica da je u roku od 15 godina došlo do povećanja broja slonica bez kljova vrlo značajna", rekao je biolog Samjuel Vaser sa Univerziteta Vašington.

Istraživanje Ivory poaching and the rapid evolution of tusklessness in African elephants objavljeno je u časopisu Science.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka