Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vesti i zanimljivosti

POGLED U MIKROGALERIJU: POSTAVKA KOJA UPOZORAVA NA ZAGAĐENJE DUNAVA

Autor Milana Petrović
Autor Milana Petrović

U izlogu Naučnog kluba Beograd, u Kralja Petra 46, prolaznici mogu da vide i učestvuju u postavci Woodiana.Today, sa školjkom koja reflektuje postupno zagađenje Dunava

Mikrogalerija foto_Ivan Zupanc Izvor: Ivan Županac

Mikrogalerija, izložbeni deo Naučnog kluba Beograd, do kraja oktobra je deo aktuelne postavke art+science 2021: Svetovi veštačke inteligencije.

U izlogu, u Ulici kralja Petra 46, prolaznici mogu da vide i učestvuju u postavci koja simulira eksperiment za praćenje i procenu horizontalnog i vertikalnog kretanja školjke Sinanodonta woodiana. Mikrogalerija je na ovaj način pretvorena u interaktivnu istraživačku stanicu otvorenu za sve prolaznike!

 Izvor: Ivan Županac

Eksperiment u Mikrogaleriji je deo rada Woodiana.Today autorskog tima The Danube Transformation Agency for Agency (DTAFA), Jovane Pešić i Sanje Anđelković, uz naučnu podršku iz različitih disciplina, kao i u oblasti programiranja i veb dizajna.

Centralni deo rada Woodiana.Today postavljen je u Muzeju nauke i tehnike sa još 11 međunarodnih radova u okviru manifestacije art+science. Rad predstavlja spekulaciju budućnosti kroz posebnu vrstu školjke koja koristi savremenu tehnologiju veštačke inteligencije u predviđanju koncentracije zagađujućih materija u Dunavu. Zagađenje vode utiče na njeno kretanje, pa nam Woodiana ostavlja neobične šare u pesku poput tajnih simbola.

Možda će vas zanimati i:

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka