Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kao od Beograda do Zadra: Najduži poznati pećinski sistem na svetu je JOŠ DUŽI nego što se mislilo!

Mamutska pećina obara rekorde.

 shutterstock_751387297 Izvor: Shutterstock

Najduži poznati pećinski sistem - Mamutska pećina, smeštena u istoimenom nacionalnom parku u Kentakiju - je još duža nego što se mislilo, i to za 13 kilometara. Sada ukupna dužina ovog pećinskog sistema iznosi 676 kilometara (na primer: toliko iznosi udaljenost od Beograda do Zadra).

Možda će vas zanimati i:

Iako je do mnogih prolaza teško doći zbog velikih vertikalnih uspona ili vode i blata, speleolozi su iapk uspeli. Pećinu su mapirali volonteri iz Fondacije za istraživanje pećina (CRF), neprofitne organizacije iz Kentakija zajedno sa lokalnim stanovnicima.

Više od dva miliona ljudi godišnje poseti ovaj pećinski sistem, u kome živi 130 vrsta divljih životinja, uključujući 14 endema.

Pećinski sistem Mamutska pećina ušao je u Ginisovu knjigu rekorda davne 1969. Tada je dokumentovana dužina njegovih hodnika iznosila 105 kilometara. Zatim, tokom 14-časovnog istraživanja u septembru 1972, CRF speleolozi su otkrili vezu između Mamutovih pećina i sistema Flint Ridž, čime je ukupna dužina sistema dostigla 232 kilometra.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka