Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nada za kritično ugroženu vrstu: Na Javi snimljena dva mladunčeta nosoroga

Javanski nosorog nalazi se na Crvenoj listi ugroženih vrsta gde je zaveden kao kritično ugrožen.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Metod postavljana kamera se već decenijama koristi u nauci – stručnjaci strateški postavljaju kamere na mestima za koje znaju da su važne tačke u životima vrsta s određenog terena, i to kamere koje se aktiviraju zahvaljujući senzorima pokreta.

Povezane vesti

Povezane vesti

Tako su u martu 2021. godine snimljena dva mladunčeta retke i ugrožene vrste javanskog nosoroga u indonezijskom nacionalnom parku na zapadnom vrhu ostrva Jave, objavilo je Ministarstvo zaštite životne sredine i šumarstva, prenosi Index.hr.

Kamera je sredinom marta prvi put snimila žensko mladunče, čijoj su majci čuvari dali ime Ambu. Drugo mladunče uočeno na snimku je muško i procenjuje se da je staro oko godinu dana. I ono je u martu snimljeno sa svojom majkom Palasari.

U Nacionalnom parku žive 73 javanska nosoroga

"Dolazak na svet mladunčadi retkog javanskog nosoroga u Nacionalnom parku Ujung Kulon ukazuje na to da je politika pune zaštite staništa ove vrste nosoroga u našem Nacionalnom parku uspešna jer ih podstiče na prirodno razmnožavanje", rekao je ministar Siti Nurbaja Bakar.

Dolaskom na svet dvoje mladunčadi javanskog nosoroga ove i prošle godine, danas u Nacionalnom parku, po podacima ministarstva, trenutno žive 73 javanska nosoroga - 40 mužjaka i 33 ženke.

Indonezija je dom dvema od pet vrsta nosoroga koje postoje na svetu - javanskom i sumatranskom. Potonji je jedini azijski nosorog sa dva roga.

Obe vrste su na Crvenoj listi ugroženih vrsta Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN) i tu su zavedene kao kritično ugrožene.

Njihova populacija se ubrzano smanjuje zbog krivolova i gubitka staništa. Love ih zbog rogova kojima se pripisuje velika lekovitost, a njihova vrlo visoka otkupna cena i dalje privlači krivolovce u zaštićena područja.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Pogledajte i:

Danas je svuda u svetu broj netaknutih ekosistema mali, ako uopšte i postoje još uvek. Dosta staništa je fragmentisano, izdeljeno raznim preprekama kao što su putevi i ljudska naselja. Fragmentisanost područja na kojima žive određene vrste loše utiče na genetički fond vrsta, odnosno manje su sposobne da daju zdravo potomstvo sa većom mogućnosti preživljavanja.
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka