Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na Galapagosu pronađena vrsta džinovske kornjače: "Verovalo se da su izumrle pre više od 100 godina!"

Genetski testovi sada su potvrdili da džinovska kornjača pronađena 2019. godine na Galapagoškim ostrvima jeste pripadnica vrste za koju se mislilo da je izumrla.

  Izvor: Ženka otkrivena na ostrvu Fernandina; Foto: Profimedia

"Verovalo se da su izumrle pre više od 100 godina!" napisao je ministar zaštite životne sredine Gustavo Manrike na Tviteru i dodao "Nada je živa".

Naučnici iz Kalifornijske akademije nauka su 2019. godine doplovili na ostrva Galapagosa kako bi sproveli sveobuhvatno proučavanje flore i faune. Kada su na ostrvu Fernandina otkrili usamljenu ženku kornjače, ostali su u čudu. Stručna javnost je verovala da je ta vrsta izumrla pre više od jednog veka. Poslednje je viđena 1906. godine.

Kako bi potvrdili sumnje i dokazali vezu, naučnici su od pronađene ženke uzeli uzorke i poslali ih na analize. Njeni uzorci poređeni su sa ostacima mužjaka iz vrste Chelonoidis phantasticus.

Genetski testovi potvrdili su da džinovska kornjača pronađena na Galapagoškim ostrvima jeste pripadnica vrste za koju se mislilo da je izumrla.

Uzorak kornjače otkrivene 2019. godine poredili su sa primerkom mužjaka sa odeljenja za herpetologiju akademije. Ti uzorci su genetičarima sa Univerziteta Jejl omogućili da 115 godina kasnije utvrde da je ženka pronađena 2019. godine zaista Chelonoidis phantasticus, poznata i kao džinovska kornjača sa Fernandine.

Ženka džonovske kornjače sa Fernandine, za koju se procenjuje da je stara više od 100 godina, trenutno se nalazi u uzgajalištu na ostrvu Santa Kruz.

Naučnici su na ostrvu Fernandina pronašli otiske i fekalije za koje misle da ukazuju na to da je u prirodi ostalo više jedinki te vrste, prenosi BBC.

Direktor Nacionalnog parka Galapagos, Dani Rueda, rekao je da će biti pokrenuta ekspedicija na ostrvo Fernandina kako bi pokušali da pronađu druge primerke iste vrste.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka