Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Požari u šumama oko Černobilja

Pored borbe sa novim virusom korona, Ukrajina se prethodnih dana bori i sa požarima u šumama oko Černobilja.

  Izvor: Foto: Profimedia

Vatrogasci se već danima bore da kontrolišu požar koji se širi šumama na napuštenoj teritoriji oko nuklearne elektrane Černobilj. Na tom području nivo radijacije jeste znatno niži nego što je bio neposredno nakon nesreće, 1986. godine, ali i danas je toliki da predstavlja rizik.

Radijacija u blizini požara je povišena. Prethodnih dana vetar je duvao ka ruralnim predelima Rusije i Belorusije. Međutim, u petak se usmerio ka Kijevu, prestonici Ukrajine koja broji oko 3 miliona stanovnika. Vlasti te države tvrde da je nivo radijacije u tom gradu normalan.

"Jaki vetrovi bi u narednim danima mogli da prošire požar na ostatke elektrane i opremu koja je korišćena tokom čišćenja nakon katastrofe", kaže Katerina Pavlova, vršilac dužnosti šefa agencije koja nadgleda područje, za The New York Times.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock Fotografija snimljena 5. aprila u šumama kod Černobilja; Foto: Profimedia

Nakon katastrofe, oko elektrane je ograđeno područje, krug od oko 18 kilometara, poznato kao Zona otuđenja, ograđen bodljikavom žicom. Tlo je vremenom “upilo” radijaciju, i učinilo je relativno bezopasnom. Međutim, korenje, mahovina, drveće i druge biljke apsorbovale su zračenje koje zajedno sa njima izbija na površinu, a sada tu radijaciju šire dimom, nakon što izgore.

Požari u toj oblasti nisu retka pojava, međutim, ove godine, posle tople i suve zime, požar je daleko veći od prosečnog. Iz Agencije za upravljanje Zonom otuđenja, Vladine kancelarije koja upravlja područjem, saopštili su da je požar zahvatio više od 8.600 hektara tokom protekle nedelje. U subotu je oko 400 vatrogasaca, 100 vatrogasnih vozila i nekoliko helikoptera raspoređeno u Zonu otuđenja.

Prema državnom centru za radijacijsku i nuklearnu sigurnost, zagađeni dim do Kijeva je stigao proteklog vikenda. Međutim, nivo radijacije u vazduhu, kada se dim rasprši daleko od požara, smatra se bezbednim. 

Agencija za upravljanje Zonom za isključivanje pokušava da zaštiti kritičnu infrastrukturu u Černobiljskoj zoni, kao što je samo postrojenje, ali i takozvane "grobove", odnosno parkinge napuštenih, visoko kontaminiranih kamiona i gusenica, koja tamo stoje od 1986. godine.

"Celu noć smo kopali oko fabrike, kako bi sprečili požar da dođe do nje", rekla je Pavlova.

Uzrok požara još uvek nije utvrđen, ali sumnja se da su ga pokrenuli poljoprivrednici koji su palili svoje njive.

Povezane vesti

Naučnici kažu da je nivo radijacije u Zoni otuđenja za četvrtinu manje štetan u odnosu na vreme neposredno nakon eksplozije.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock Foto: Profimedia

Radioaktivni elementi se razgrađuju u predvidljivim intervalima, koji se zovu poluživoti i koji mogu da variraju. Prosečni poluživot čestica u Černobilju je oko 30 godina.

Povezane vesti

Glavni rizik od požara je udisanje malih radioaktivnih čestica , koje se nalaze u dimu, a koje je izbacilo otvoreno jezgro černobiljskog reaktora, rekla je Olena Miskun, stručnjak za zagađenje vazduha.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock Foto: Profimedia

"Vetar može da podigne te čestice u vazduh i zajedno sa pepelom da ih nosi ka naseljenim mestima", kaže gospođa Miskun. Takođe, radioaktivne čestice mogu sleteti u bašte ili polja i na taj način dospeti u biljke koje se koriste za ishrnu."

"Srećni smo što su sada na snazi karantinske mere", rekla je ona. "Ljudi ostaju kod kuće, a i kada izlaze nose maske."

  Izvor: Profimedia/Shutterstock Foto: Profimedia

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka