Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Više od 2 miliona životinja stradalo je u požarima koji su besneli šumama Bolivije

U poređenju sa katastrofalnim požarima koji su zadesili Brazilsku Amazoniju, o približno 34 000 požara koji su Boliviju koštali više od 2,3 miliona života se manje zna.

  Izvor: Foto: Profimedia

Nemaju sve životinje mogućnost da pobegnu od požara. U Boliviji, na milione životinja je stradalo usled šumskih požara koji su nastavili da besne čitavim regionom, uključujući i Amazon.

Prema izveštajima koje su dali naučnici za AFP, više od 2,3 miliona životinja nestalo je u vatri požara koji su zahvatili zaštićene šume i travnata područja, kao što su tropske savane Čikitanija regiona u Boliviji. 

Boliviju je pogodilo približno 34 000 požara, što je 75% više u odnosu na prethodnu godinu, prema podacima Brazilskog instituta za istraživanje svemira. Zemljoradnici, koji rade na raščišćavanju svojih poseda zbog useva, porede intenzitet požara sa ekstremno sušnim periodima, rekao je menadžer za reagovanje u katastrofama iz Svetske zaštite životinja, Serhio Vaskez, za Earther.

Povezane vesti

"Prema mom mišljenju, ovo je najveća katastrofa koju je Bolivija doživela", izjavio je Vaskez.

Vaskez je objasnio da je večina velikih životinja imala bolje šanse da umakne požaru, ali da ni to ne znači da su baš sve u tome uspele. Oko 500 jaguara se smatra mrtvim ili beskućnicima, podaci su globalne organizacije za zaštitu ovih životinja, Pantere. Ovaj broj je alarmantan zbog toga što se ova vrsta životinja već smatra ugroženom.

U požarima su stradali oceloti, žabe i mravojedi. Manji i sporiji organizmi, kao što su insekti i reptili su bili posebno ugroženi. Čak su i sisari, poput lenjivca i armadila bili u ozbiljnoj opasnosti, iako imaju sposobnost da kopaju podzemne tunele i tako prežive.

Katastrofa ovakvih razmera naterala je istraživače da oforme privremenu bolnicu i sklonište za one životinje koje su preživele požare, prema Nacionalnoj Geografiji (National Geographic). Situacija u Boliviji ne razlikuje se od one u Brazilskom Amazonu. 

Životinje stradale u požarima u Boliviji ključ su za održavanje normalnog funkcionisanja ekosistema.

Povezane vesti

Izvor: Gizmodo

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka