Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svet se trenutno suočava sa najvećom epidemijom svinjskog gripa

Smrtonosni svinjski virus, senzacionalno nazvan "Svinjska ebola" širi se nezaustavljivo širom planete i predstavlja najveću epidemiju virusa među životinjama ikad zabeleženu.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Oko 200 miliona svinja je trenutno zaraženo, prema tržišnim analizama objavljenim na Rabobenku. Afrička svinjska groznica nedavno je uzela maha na svinjskim farmama u Kini, Hong Kongu, Severnoj Koreji, Mongoliji i Vijetnamu, a prijavljeno je nekoliko slučajeva zaraze u delovima istočne i centralne Evrope.

Afrička svinjska groznica nema uticaja na ljude, čak i kada biste pojeli meso obolele svinje. Međutim, među pitomim i divljim svinjama se brzo širi, a stopa smrtnosti je prilično visoka - skoro 100%.

"Ovaj virus čini da u poređenju sa njim bolest kravljeg ludila i bolesti nogu i usta svinja potpuno izblede", rekao je veterinar i epidemiolog sa Gradskog Univerziteta u Hong Kongu, za Gardijan. Prema njegovim rečima, ovo je najveća epidemija virusa među životinjama ikada.

Povezane vesti

Virus može da preživi i 6 dana u krvi koja se drži na niskim temperaturama u frižideru. U serumskoj krvi na sobnoj temperaturi opstaje i po 18 meseci. Što se tiče mesa i mesnih prerađevina, ukoliko nisu sušene, virus preživljava do 6 meseci. Ekstremne promene temperatura i pH sredine pokazale su se ništavnim u odnosu na moć virusa,a vakcina još uvek nije pronađena.

Virus je dobio ime prema kontinentu gde se prvi put pojavio - Africi, u ranom 20. veku. Prvi slučaj ovog virusa van Afrike prijavljen je 1957. godine u Portugalu. Virus se ranije javljao i u Evropi ali je svaka epidemija zaustavljena blagovremeno. 

Povezane vesti

Prvi slučajevi vladajuće epidemije pojavili su se u avgustu 2018. godine u Kini. Sada se obistinio najveći strah naučnika jer se virus pojavio u Kini, koja je dom za 440 miliona svinja, što je polovina svinjske populacije na čitavom svetu.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka