Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jezero u Resniku postaće prava turistička atrakcija

U podnožju planine Avala, u naselju Resnik, nalazi se jezero koje je nastalo izgradnjom brane krajem osamdesetih godina 20. veka kako bi se lakše kontrolisale prolećne poplave. Osnovna namena brane i akumulacije „Resnik“ jeste odbrana ...

  Izvor: Foto: Sonja Spasić

Uz Adu Ciganliju, ovo beogradsko jezero najbliže je centru grada. Od trenutka nastanka postojala je ideja da se na jezeru izgradi sportsko-rekreativni kompleks, ali prvi konkretni koraci ka realizaciji te ideje počeli su tek 2012. godine.

Opština Rakovica aktivno radi na izradi planskih dokumenata koji nisu postojali ranije kao uslova da se privuku investitori koji bi na ovom mestu izgradili sportsko-rekreativni kompleks. Na inicijativu gradske opštine Rakovica izrađen je i Plan detaljne regulacije, na površini od 20 hektara, dokument bez kojeg je nemoguće vršiti bilo kakve radove ili dovesti investitore. 

Vladan Kocić, predsednik gradske opštine Rakovica, kaže da jezero u Resniku predstavlja veliki potencijal.

– Koristi od realizacije planova o izgradnji sportsko-rekreativnog kompleksa bile bi višestruke. Prilikom same izgradnje kompleksa bili bi angažovani domaći radnici, a samo jezero bi dobilo neophodnu infrastrukturu. Konačan cilj je da jezero postane važna turistička destinacija, koju će posećivati veliki broj domaćih i stranih turista i gde će se otvoriti veliki broj novih radnih mesta. Gradska opština Rakovica bi na taj način upotpunila svoju turističku ponudu, pa bi sportsko-turistički kompleks na jezeru u Resniku, uz Košutnjak, Miljakovačku šumu, manastir Rakovica i Rakovički karneval, bio jedan od brendova naše opštine – kaže Kocić.

Iz opštine Rakovica kažu da je do sada izrađena Studija o izvodljivosti projekta izgradnje sportsko-rekreativnog kompleksa. 

– Urađeno je i idejno rešenje sportsko-rekreativnog kompleksa koje obuhvata površinu od oko 12 hektara. Institut „Jaroslav Černi“ izradio je Projekat čišćenja jezera, dok je urađena i posebna brošura na engleskom jeziku za potencijalne investitore. Krajem prošle godine izvršeno je mapiranje jezera, što je osnova za njegovo čišćenje. Osim toga, izvršeno je trasiranje saobraćajnice koja vodi ka jezeru. Po izgradnji kanalizacije, kojom će se sprečiti zagađenje jezera, saobraćajnica će biti asfaltirana – kažu nadležni iz opštine Rakovica i dodaju da se u ovom trenutku vode razgovori sa Elektromrežom Srbije (EMS) o pomeranju visokonaponskih kablova koji na dalekovodima prelaze preko jezera. 

Jezero u Resniku bogato je ribom, a na njegovim obalama žive divlje patke i mnoge druge ptice, zato je postalo omiljeno mesto izletnika i ribolovaca. Pored jezera nalazi se omanja listopadna šuma, a na jezeru se često održavaju razne manifestacije.

Brojke:

17 km jezero udaljeno od centra Beograda

20 km udaljeno od aerodroma

5 km od planine Avala

(PROMO)

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka