Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U afričkoj divljini fotografisana retka zebra „plavuša”

U Nacionalnom parku Serengeti zapažena je, veoma retka, zebra „plavuša”. Njeno ponašanje, zabeleženo okom fotografa Nacionalne Geografije, svedoči o tome da i svetle zebre mogu srećno da žive u divljini.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Životinje sa poremećajem koncentracije melanina prava su retkost i bogatstvo za oko fotografa. Međutim, njihov život sa ostalim jedinkama može da trpi zbog ispoljene različitosti.

Zebra koju je, dok je bio na zadatku, slučajno zapazio Serđo Pitamic, ima delimični albinizam. Albinizam ili nedostatak melanina (pigmenta koji daje „tamnu” obojenost koži, kosi ili krznu) prisutan je kod različitih vrsta životinja od orangutana do pingvina. Suprotno od albinizma je melanizam (preobojenost tamnim pigmentom), koja je nešto češća kod velikih mačaka, ali zastupljena je i kod drugih vrsta životinja.

Kineski zoo vrt:Albino lavić Simba

Albinizam je retka pojava kod zebri u divljini, češća je pojava kod onih koje žive u zatočeništvu. Naučnici zbog toga nikad nisu bili sigurni da li zebra sa albinizmom može da preživi u divljini. Njihove crne pruge ne služe kamuflaži, kako bi se zaštitile od predatora u mraku, niti bele pruge služe da bi održale hladnoću, tokom dana, kako se tvrdilo. Postoje dokazi koji ukazuju na to da je svrha crnih i belih pruga kako bi se odbranile od ujeda mušica, kojih je mnogo u vrelim afričkim ravnicama i planinama.

Pogledajte iPravi Mobi Dik: Na obalama Meksika snimljen izuzetno redak albino kit (VIDEO)

Jedina opasnost koja postoji za zebru sa albinizmom je da ne bude prihvaćena od svog čopora - a ostati grupisan je u slučaju ovih životinja jedina isprobana metoda protiv predatora. Fotografije potvrđuju da ova, po svemu autentična, jedinka srećna i sasvim normalno živi uprkos drugačijoj obojenosti.

Kao što se po zvuku i mirisu razlikuju jedinke u životinjskom svetu, kod zebri, koje imaju odlične sposobnosti zapažanja, pruge su najupečatljiviji znak raspoznavanja. Ispruganost zebre je uvek autentična, poput otiska prsta kod ljudi.

U prirodi su zapaženi slučajevi potpuno crnih, zebri sa melanizmom, pa čak i zebre sa mrljama umesto pruga.

Neko vreme se smatralo da je jedina „plava” zebra Zoi, koja je živela na ranču „Tri prstena”, u prihvatilištu za životinje na Havajima. Međutim, ona je uginula 2017. godine. U okviru privatnog rezervata, Nacionalnog parka Maunt Kenija, postoji mali čopor specijalne vrste zlatnih zebri. Za ovaj mali čopor se smatra da se specijalno uzgaja i održava upravo zbog njihove boje.

Žiivot sa stigmom Beli i ugroženi: Neizvestan život ljudi s albinizmom

U prirodi postoji tri vrste zebri - afrička ravničarska zebra, planinska zebra i Grevijeva zebra, a sve one imaju neznatno različite pruge. Iako su specifičnosti evoluirale, njima ove različitosti nisu prepreka. A fotografija je dokaz da i u prirodnom okruženju mogu da se nađu zebre sa albinizmom.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka