Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Životinje-nindže: Prvi put zabeležene borilačke sposobnosti kengur-pacova u borbi za život (VIDEO)

Proučavanjem taktika preživljavanja kengur-pacova, u staništu koje dele sa dobro skrivenim zvečarkama, glodari su pokazali svoje sposobnosti dostojne nindže.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Za krznene minijaturne životinje u pustinjama Arizone, odlazak u potragu za večerom podrazumeva hod na prstima po minskom polju, gde je smrt izvesnija od večere.

Nasuprot stresnog života kengur-pacova, zvečarka svoje večeri provodi mirno sklupčana u pesku, čekajući svoj omiljeni obrok da došeta. 

Doživeti stotu?Čovek koji živi sa 60 smrtonosnih zmija

Rezultati nedavno obavljenog istraživanja svedoče o tome kako kengur-pacovi ipak nisu bespomoćni kao što se mislilo. Serijom usporenih video zapisa dokazano je da na napade predatora pustinjski glodari odgovaraju urođenim sposobnostima: Kada detektuju napad zvečarke, što se dešava u delovima sekunde, koristeći svoje moćne zadnje noge, kengur-pacovi se u skoku oslobađaju hladnih i otrovnih čeljusti.

Ove brze pustinjske životinje, osim kombinacije skoka udalj iz mesta sa skokom uvis, pokazala su još jednu zapanjujuću veštinu koja najviše podseća na karate pokret. Naime, kada ih zmija uhvati, oni kombinacijom pokreta u skoku - rotiranjem i udarcem nogama odgurnu predatora, pre nego što uspe da ubrizga svoj otrov. Dok izvode svoj odrambeni performans, glodari podsećaju na prave male nindže.

Pročitajte iZa ove životinje godine su samo broj: Da li nam goli krtičji pacovi mogu pomoći da postignemo besmrtnost?

„Kengur-pacovi imaju izražen dobar osećaj za ravnotežu”, objašnjava autor istraživanja, bihejvioralni ekolog na Univerzitetu u San Dijegu, Rulon Klark. Takođe smatra da su odbrambeni skokovi kod ovih životinja više od iznenadnih refleksa.

Rulon Klark sa svojim timom već dve godine, koristeći tehnološke aspekte kamera specijalizovanih za velike brzine, prikuplja materijal koji svedoči o duelima između kengur-pacova i zvečarki. Krajnji rezultat su snimci 32 napada, izvedenih od 13 zmija sa ugrađenim sistemom za praćenje.

Proučavanjem video materijala, gde zbog usporenog prikaza nije jasno da je napad zmije brz koliko i metak kada se ispali iz pištolja, naučnici su došli do zaključka da brzina u napadu s boka nije toliko važna koliko preciznost. Zmije bi u ovom slučaju morale da porade na tačnijoj proceni, mada bi i u tom slučaju odbrambeni stil pacova - „nogom u lice”, bio dovoljno moćno oružje. Iznenađujuć je i podatak koliko često zvečarke ostaju bez večere. Od 32 napada na nindža-glodare, svega 15 puta su zmije uspele da ih ujedu, a od toga 7 puta su uspele da ubrizgaju otrov i konačno obezbede sebi obrok.

SaznajteCarstva mačaka, zmija, zmajeva: 8 ostrva kojima gospodare životinje

Iako se video sadržaj smatra spektakularnim postignućem, istraživači navode da 32 snimka nije ni približno dovoljno da bi se donosili zaključci, ali da je to jedino što za sada postoji, te da nikad pre ovo ponašanje među životinjama nije proučavano.

Proučavanjem taktika preživljavanja kengur-pacova, u staništu koje dele sa dobro skrivenim zvečarkama, glodari su pokazali svoje sposobnosti dostojne nindže.
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka