Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na belom balu, jedini u crnom: Da li je ovo najusamljeniji pingvin na planeti (VIDEO)

Izgleda da je ovo bio dobar mesec za emo životinje. Nakon što je u Keniji fotografisan redak crni panter, pojavio se video na kom je snimljen potpuno crn, carski pingvin.

  Izvor: Foto: YouTube Printscreen

Oko kamere BBC ekipe, koja radi na serijalu o svetu divljih životinja - Dynasties, otkrilo je pingvina sa crnim trbuhom, koji podseća na buntovnika obučenog u crno na zabavi gde su svi obučeni u belo. 

Srećom, crna boja nikada ne izlazi iz mode, pa ovaj pingvin svakako nije došao neadekvatno obučen. Kao i nedavno otkriven crni leopard i ovaj pingvin ima retku genetsku mutaciju - melanizam, što je uzrok crne obojenosti kože, krzna ili perja. Visoka koncentracija melanina je suprotna pojava od albinizma, koji je posledica manjka pigmenta.

Carski pingvini su najviša i najteža vrsta pingvina, sa oko 122cm visine i prosečne težine od 45kg. Naučnici su ih proglasili i jednom od najugroženijih vrsta, koja je pokazala teško prilagođavanje klimatskim promenama. Možda će do kraja veka čitava vrsta nositi epitet retkosti.

Pogledajte iEkskluzivne fotografije: Super-retki crni leopard primećen u Africi prvi put nakon 100 godina

U BBC-jevom snimku postavlja se i pitanje da li je ovo jedini ovakav pingvin na planeti? Dok su slučajevi delimičnog melanizma već zabeleženi i kod drugih vrsta pingvina - adelijski, ogrličasti, žutonogi, makaronski, makvorijski - izgleda da je najčešća pojava kod kraljevskih pingvina. Nikada ranije ovako nešto nije primećeno kod carskih pingvina, a ovu pojavu čini još specifičnijom to što je veoma teško pronaći potpuno crnog pingvina.

Izgleda da je ovo bio dobar mesec za emo životinje. Nakon što je u Keniji fotografisan redak crni panter, pojavio se video na kom je snimljen potpuno crn, carski pingvin.
Izvor: YouTube

Biologičari smatraju da se i delimični melanizam javlja u 1 : 250,000 slučajeva, a oskudna naučna dokumentacija o skroz crnim pingvinima potvrđuje retkost ove mutacije.

On ili ona bi mogla da bude usamljena jedinka svoje vrste - zaključuje se u videu.

Odrasli carski pingvini imaju crne glave i krila, siva leđa i bele trbuhe, sa tragovima žuto-narandžaste oko vrata. Ovaj pingvn primećen je kada se snimala epizoda o carskim pingvinima u okviru serijala Dynasties na Antarktiku. Ovaj pingvin je  gotovo u potpunosti crn, osim što ima nepravilne mrlje bele boje na grudima i krilima i trag žute boje oko vrata. 

Australija:  Gej pingvini podižu "podmetnute" mladunce

Za vreme snimanja primećeno je da je jedini crn pingvin odrasla jedinka, normalno uklopljena sa ostalim pingvinima, dobro uhranjena, koja pokazuje znake traženja partnera, dok se greje zajedno sa ostalim pingvinima, skupljenim u gomilu.

Za ovog pingvina, to što se razlikuje od svoje vrste može da bude opasno zbog toga što je uočljiviji predatorima - kako na ledu, tako i dok pliva, jer dok plivaju blizu površine, pingvini se zahvaljujući beloj boji lako stapaju sa svetlošću koja se prolama kroz vodu.

Dobra vest je da je ovo pingvin koji je preživeo period mladunca. 

Klimatske promene prete i Nove žrtve globalnog zagrevanja: Antarktičkim kraljevskim pingvinima preti izumiranje

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka