Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nakon zabrane duge 30 godina, Japan dozvolio lov u komercijalne svrhe

Japan je saopštio da napušta Međunarodnu komisiju za kitolov (IWC) i da će nastaviti izlov tih morskih sisara u komercijalne svrhe, ali da više neće loviti na Antarktiku, jer su japanski ribolovci jako kritikovani zbog ubijanja ...

  Izvor: Foto: EPA/Humane Society International

Šef sekretarijata vlade Jošihide Suga izjavio je da će lov biti ograničen na japanske teritorijalne vode i na ekskluzivnu ekonomsku zonu od 200 milja duž obala zemlje, te da će Japan obustaviti svoje godišnje istraživačke ekspedicije o kitolovu na Antarktiku i severozapadu Pacifika, izveštava agencija AP. 

Japan će nastaviti komercijalni kitolov u julu 2019. godine nakon 30-godišnje obustave "u skladu sa japanskom osnovnom politikom promovisanja održivog korišćenja resursa vodenih živih bića na bazi naučnih dokaza", rekao je on. 

"Nažalost, došli smo do zaključka da u IWC-u nije moguća koegzistenciju država sa različitim stavovima", naveo je Suga. 

Pogledajte i Ovo je najusamljenije biće na svetu

Dodao je da u IWC-u dominiraju aktivisti za zaštitu biodiverziteta, te da je Japan bio nezadovoljan njihovim poltikom upravljanja populacijom kitova, pri čemu se, kako je rekao, IWC sporazumom obavezao kako na očuvanje kitova, tako i na razvoj industrije kitolova. 

IWC je uveo komercijalni moratorijum na kitolov 1980-ih zbog smanjena populacije te životinjske vrste. Japan je tada prešao na aktivnost koju je nazvao istraživanjem lova na kitove, i saopštio da se brojno stanje tih sisara dovoljno oporavilo za nastavak komercijalnog izlova. 

Taj program je kritikovan kao pokriće za komercijalni lov, budući da se na domaćem tržištu prodaje meso kitova. 

Otkrijte i Jesu li kitovi ikada progutali nekoga živog?

"Današnja izjava nije u skladu sa politikom međunarodne zajednice, a kamoli sa zaštitom koja je potrebna za očuvanje budućnosti naših okeana i ovih veličanstvenih bića. Japanska vlada mora neodložno da radi na očuvanju morskih ekosistema, umesto da nastavi komercijalni kitolov", izjavio je Sem Anslej, izvršni direktor Grinpisa u Japanu. 

Suga je rekao takođe da će Japan obavestiti IWC o svojoj odluci do 31. decembra i da zemlja ostaje posvećena međunarodnoj saradnji u pogledu pravilnog upravljanja resursima morskih živih bića čak i nakon povlačenja iz IWC-a, penosi AP.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka