Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lovci na glave: Ovi mravi ukrašavaju domove lobanjama svojih neprijatelja (VIDEO)

Iako su dosta slabiji i manji od svojih neprijatelja, mravi poznati kao "Formica archboldi" uspevaju da ih pobede i otkinu im glave - kako?

  Izvor: Foto: YouTube/Printscreen

Već 60 godina naučnici znaju da jedna vrsta malih mrava boje korozije, poznati kao Formica archboldi, ukrašavaju svoja gnezda glavama više vrsta viličastih mrava. Ovo je jako čudno, jer su viličasti mravi opremljeni sa moćnim žaokama i snažnim vilicama koje se zatvaraju kao zamka za medvede. I pored toga mravi Formica archboldi uspevaju da ih pobede i otkinu im glave - kako?

"Nešto čudno se dešava što niko do sad nije istražio", kaže Adrian Smit, biolog sa Državnog univerziteta u Severnoj Karolini. U novoj studiji, objavljenoj u časopisu Insectes Sociaux, Smit je pokazao da F. arcboldi pobeđuje svoj plen veoma brzo, visoko efikasnim sprejevima toksične kiseline. 

Pogledajte i Neverovatan podvig: Hrabri, mali mrav uspeo da podigne čitavu gusenicu

Ovo je zanimljivo, kaže Smit, zato što obično većina mrava iz ove porodice ima rasprskivače kiseline i koriste ih samo u slučaju poslednje odbrane, dok ih sa druge strane, F. archboldi koriste i za napad.

Niko nije siguran zašto su ovi lovci na glave tako uspešni u napadima na viličaste mrave, ali možda ima neke veze sa mirisima nalik vosku koji mravi ispuštaju, a koji se nazivaju kutikularni ugljovodonici. Kada je Smit uzeo uzorak ovih naslaga, ustanovio je da su mirisi viličastih i F. archboldi mrava skoro potpuno isti. 

Pogledajte i Timski rad u svetu neustrašivih mrava

Zamislite da lav miriše kao zebra, ili zvečarka kao poljski miš. Logično je da imitiranje mirisa svog plena daje predatorima prednost u borbi. Ali Smit i dalje nije video dokaz za ovako nešto.  

Iako su dosta slabiji i manji od svojih neprijatelja, mravi poznati kao "Formica archboldi" uspevaju da ih pobede i otkinu im glave - kako?
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka