Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH prva na svetu sa saobraćajnim znakom upozorenja na šišmiše (FOTO)

Članovi Centra za krš i speleologiju iz Sarajeva postavili su prvi saobraćajni znak opasnosti koji upozorava na šišmiše u pećini, na ulazima u pećinu Ponikva kroz koju prolazi saobraćajnica.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Bosna i Hercegovina je prva zemlja na svetu koja ima saobraćajni znak koji upozorava na šišmiše, a na ulazu u pećinu Ponikva postavili su ga članovi Centra za krš i speleologiju Sarajevo.

„To je prvi takav znak u svetu - koliko znamo postoje za divljač uopšte, divlje svinje, kengure, losove“, saopštio je Centar i dodao da je dozvolu za postavljanje znaka odobrila Direkcija za puteve Zeničko-dobojskog kantona, preneo je portal Radiosarajevo.

Saznajte i Jesu li slepi miševi zaista slepi?

Znak je postavljen s obe strane ulaza u pećinu/tunel Ponikva na regionalnom putu koji iz Vareša vodi preko planine Zvijezde u dolinu Krivaje.

Ta pećina je jedna od pet pećina u svetu kroz koju celom dužinom prolazi saobraćajnica, naveo je Centar i dodao da pećinu Ponikva naseljava nekoliko vrsta šišmiša.

Kako je objašnjeno, znak je postavljen zato što je već zabeleženo stradanje šišmiša usled sudara sa automobilima.

Prema mišljenju članova Centra, verovatnoća novih slučajeva stradanja šišmiša biće još veće budući da je nedavno postavljena javna rasveta, sa „bespotrebno jaki osvetlenjem“.

Pogledajte i 15 zanimljivosti koje niste znali o slepim miševima

Iz Centra za krš i speleologiju iz Sarajeva se nadaju da će novi saobraćajni znak skrenuti vozačima pažnju na moguće sudare sa šišmišima i potrebu smanjenja brzine.

Pećinu Ponikvu naseljava nekoliko vrsta šišmiša: veliki i mali potkovasti slepi miš, veliki i mali mišouhi, veliki kasni šišmiš, šrajbersijev šišmiš i širokouhi šišmiš i alpski dugouhi šišmiš koji su vrlo retke vrste u Bosni i Hercegovini.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka