Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prvi put u Evropi: Safari park u Engleskoj poželeo dobrodošlicu koalama Južne Australije

Pet južnih koala preletelo je pola sveta kako bi stigle u Evropu, što je deo plana za stvaranje rezervne populacije ove vrste, daleko od rodne Australije.

 Izvor: Foto: EPA/Sascha Steinbach

Iako nisu ugrožene vrste, koale se smatraju izuzetno ranjivim, a naučnici će ih proučavati u njihovom novom domu u Velikoj Britaniji kako bi im pomogli da se prilagode na život u Evropi.

Među koalama koje su stigle u Veliku Britaniju, četiri su ženke i jedan mužjak.

Saznajte i Šta koale i ljudi imaju zajedničko?

"Postoji mnogo više stvari od sedenja na drveću i spavanja. Koale su prilično komplikovane. Njihovo ponašanje, hijerarhije i sve što rade je zaista fascinantno", kazala je Kim Rejnolds, jedna od čuvarki životinja.

Ove koale prvi put su se vozile u sanducima na putu do Evrope, što je bio veliki šok za njih da budu usamljene na mračnom mestu na kojem čuju razne zvukove.

Otkrijte i Zašto koale grle drveće?

"Bolesti kao što su klamidija i retrovirusi, uništavaju živote koala. U Velikoj Britaniji nisu prisutne ove bolesti, što znači da na neki način osiguravamo populaciju koala", rekao je Grim Dik, kustos u britanskom parku Longleat Safari gde su smeštene koale.

Koale će u Velikoj Britaniji biti izolovane od javnosti narednih šest meseci, dok se ne priviknu na svoj novi dom. Nakon toga postoji mogućnost da će se ljubitelji ovih životinja moći da se poigraju sa njima.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka