Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučnici upozoravaju: Vulkan Etna može da izazove cunami u Evropi!

Nova istraživanja pokazuju da se jugoistočni bok italijanskog vulkana kreće kako iznad zemlje, tako i ispod mora. Ovi pokreti znače da je rizik od kolapsa veći nego što se ranije verovalo.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Gravitacija povlači Etnu ka moru, podižući mogućnost da bočni deo aktivnog vulkana može jednog dana da doživi katastrofalni kolaps. Nema naznaka da je takav kolaps neminovan, ali nova istraživanja pokazuju da se jugoistočni bok italijanskog vulkana kreće kako iznad zemlje, tako i ispod mora. Ovi pokreti znače da je rizik od kolapsa veći nego što se ranije verovalo. 

Smatralo se da je pokretanje planine rezultat povećanja magme unutar vulkana. Međutim, tim pod vođstvom doktorke Morelije Urlaub iz Centra za istraživanje okeana GEOMAR Helmholt, proučavao je kretanje morskog tla tokom perioda ubrzanog proklizavanja prošle godine i otrkio nešto sasvim drugačije.

Saznajte i koji su vulkani najsmrtonosniji na svetu

Tim veruje da objašnjenje leži u gravitacionom povlačenju sa ivice kontinenta, a da magma samo pomaže svemu ovome. 

Autori istraživanja ističu da su se vulkanske bočne strane na Kanarskim ostrvima nekoliko puta rušile, ali su tu prethodile, a ne sledile eksplozivne erupcije. 

Pogledajtekako su nastali najveći vulkani na svetu

Najvažniji ishod ovog rada je da je katastrofalni kolaps podvodnog boka vulkana verovatniji nego što se ranije mislilo. Gravitaciono klizanje će se verovatno nastaviti i može da izazove mnogo veće i iznenadnije promene od onih koje je tim posmatrao. Baš kao i kod Zelenortskih ostrva ovo može da izazove cunami, ali mnogo bliži naseljenim delovima.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka