Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Veliki uspeh: Nepal udvostručio broj ugroženih tigrova

Povećanjem broja tigrova u divljini na 235 jedinki, u odnosu na 121 koliko je zabeleženo 2009. godine, Nepal je zabeležio veliki uspeh u očuvanju jedne od najugroženijih divljih životinja na svetu.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Time je ova država nadomak cilju postavljenom 2010. godine, kada se 13 azijskih zemalja na Samitu o tigrovima u Sankt Peterburgu obavezalo da će do 2022. godine udvostručiti broj tigrova u svojim državama.   

Uspeh Nepala pripisuje se pre svega jakoj političkoj volji Vlade te zemlje da zaštiti jedan od svojih simbola, ali i saradnji sa međunarodnim organizacijama, između ostalog sa Fondacijom "Leonarda Dikaprio", koja finansira očuvanje tigrova u Nepalu od 2010. godine.  

Pogledajte i Istočna američka puma proglašena izumrlom vrstom

„Značajno povećanje broja tigrova u Nepalu dokaz je da kroz saradnju možemo da spasimo divlje životinje, čak i one koje su pred izumiranjem. Nepal je lider u naporima da  se udvostruči broj tigrova i služi kao model za slične aktivnosti ne samo u Aziji, već čitavom svet“, izjavio je glumac Leonardo Dikaprio, poznati ljubitelj prirode, inače član Upravnog odbora WWF USA i osnivač fondacije koja nosi njegovo ime.

U ovaj projekat uključeno je još 12 azijskih zemalja značajnih za očuvanje populacije tigrova - Bangladeš, Butan, Kambodža, Kina, Indija, Indonezija, Laos, Malazija, Mjanmar, Rusija, Tajland i Vijetnam, koje tesno sarađuju sa organizacijom WWF kao glavnim pokretačem inicijative.

Pogledajte i Najveći rizik od izumiranja: Koje su najugroženije životinjske vrste?

„Svaki tigar više u Nepalu znači mnogo za čitav svet. Iako je Nepal veoma blizu udvostručavanju broja tigrova do 2022. godine, to je i dalje podsetnik koliko truda je potrebno da bi se osigurala dugoročna zaštita ovih životinja. Neophodno je da se njihova prirodna staništa očuvaju i u susednim zemljama", izjavio je dr Gana Gurung iz WWF organizacije u Nepalu.  

Tigrovi su najveće životinje iz porodice mačaka, ali i među najugroženijima na planeti usled stalnog uništavanja njihovog staništa krčenjem šuma i ilegalnog lova zbog krzna i suvenira posebno popularnih u Kini. Pre sto godina preko 100 hiljada tigrova je naseljavalo planetu, da bi se do 2010. godine taj broj smanjio za čak 95% i njihova populacija u celom svetu danas broji nešto više od 3 hiljade jedinki.

Povećanjem broja tigrova u divljini na 235 jedinki, u odnosu na 121 koliko je zabeleženo 2009. godine, Nepal je zabeležio veliki uspeh u očuvanju jedne od najugroženijih divljih životinja na svetu.
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka