Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najveće ilegalno mrestilište kornjača u Evropi

Španska Civilna garda je upravo zatvorila ono što se zove "najveće ilegalno mrestilište kornjača u Evropi", na ostrvu Majorka.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Na farmi je bilo oko 1110 kornjača, kažu iz policije. Ovaj plen uključuje 14 od 50 najugroženijih vrsta kornjača na svetu, prema Evropolu, Evropske obaveštajne agencije.

Vlasti dodaju da broj kornjača treba da se poveća zbog već položenih jaja, a i zato što više od 200 ženki nosi jaja. Pored odraslih i mladunaca, pretresom je otkriveno preko 750 jaja.

Video španskih vlasti pokazuje kornjače smeštene u plastičnim kadama u skučenim uslovima na farmi, na kojoj se takođe nalaze neprozirne kade vode i naseljeni prljavi terarijumi.

Španska Civilna garda je upravo zatvorila ono što se zove "najveće ilegalno mrestilište kornjača u Evropi", na ostrvu Majorka.
Izvor: YouTube

Operacija pod nazivom Koahulia (Caohulia), temelj istrage i naknadnog upada je postavljena u februaru 2017. godine, kada je policija otkrila tovar nelegalnih kornjača na aerodromu Palma de Majorka na Balearskim ostrvima u Španiji. Kornjače pronađene u tovaru nisu odgovarale deklaracii na pošiljci, kažu iz policije. 

Mnoge od kornjača iz februarske pošiljke su bile vrste sa visokim rizikom od izumiranja i zaštićene Konvencijom o međunarednoj trgovini ugroženim vrstama (CITES). Iscrljpujuća istraga je konačno odvela špansku Civilnu gardu do nelegalnog mrestilišta, lociranog na ostrvu Majorka.

Do sada su uhapšena tri osumnjičena. Dvojica od njih su bili Nemci, a treći je vlasnik egzotične radnje kućnih ljubimaca u Barseloni. Još tri osobe su takođe pod istragom. Ako pritvorenici nisu u mogućnosti da predaju dokumenta o svom legalnom vlasništvu nad kornjačama, verovatno će biti optuženi za zločine krijumčarenja zaštićenih vrsta. Takođe se suočavaju sa optužbama za pranje novca.

Od 1100 kornjača, koliko je pronađeno u mrestilištu, zabeležene su 62 vrste. Prema izveštaju BiBisija (BBC), na farmi se nalazi zrakasta kornjača (Astrochelys radiata), autohtona vrsta sa Madagaskara, koja je kritično ugrožena. Ova vrsta je takođe navedena u Dodatku I u Konvenciji o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama.

Zrakaste kornjače i druge vrste koje su navedene u Dodatku I Konvencije, dozovljene su za prodaju internacionalno jedino ako je objekat za uzgoj odobren i registorvan uz Konvenciju. Farma na Majorci nije navedena u registru Konvencije.

Druge zaplenjene vrste, uključujući i kornjaču sa ostrva Ambon, smatraju se kao vrste sa visokim rizikom od izumiranja u jugoistočnoj Aziji. Na farmi su pronađene autohtone vrste Meksika, Sjedinjenih Američkih Država i Kanade, napominje Civilna garda.

Kornjačama se trguje zbog njihovog oklopa, mesa i njihove kože. Takođe se uzgajaju kako bi bile prodate kao kućni ljubimci.

"Trgovina kornjačama je glavni faktor njihovog uništenja...dovodi ih do umiranja širom sveta", kaže Maks Maurer, direktor i član udruženja Očuvanje kornjača (Turtle Conservancy), i dodaje da on ne donosi presudu osumnjičenima, koji zaslužuju da se brane na sudu.

Izvor: nationalgeographic.com

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka