Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na jugu Novog Zelanda pronađena ogromna morska neman

Ronioci koji su pretraživali južnu obalu Novog Zelanda kod Velingtona, u nadi da će pronaći dobro mesto za pecanje, pronašli su nešto drugo. Uočili su najimpresivnije stvorenje vodenih dubina: uginulu, ali potpuno netaknutu, džinovsku ...

  Izvor: Foto: YouTube/Printscreen

"Nakon ronjenja vratili smo se i izmerili lignju. Bila je duga 4,2 metara", kaže jedan od ronioca Daniel Aplin.

Predstavnik novozelandskog Ministarstva životne sredine kaže da su ronioci verovatno pronašli džinovsku lignju (Architeuthis dux), a ne kolosalnu lignju (Mesonychoteuthis hamiltoni).

Pogledajte i Na ruskoj obali pronađeno telo do sada nepoznatog stvorenja

Obe vrste lignje su zapanjujuća morska stvorenja. Džinovska lignja dostiže dužinu od pet metara, dok kolosalna lignja može dostići čak i 10 metara.

Naučnici znaju vrlo malo o ovim stanarima morskih dubina, zbog toga što se retko viđaju. Većina zapažanja dolazi od ponekog uzorka koji je izbačen na obalu, baš kao u ovom slučaju, ili ako se slučajno nađu u mrežama pecaroša.

Pogledajte i Na Novom Zelandu pronađen fosil džinovskog slepog miša

Uzrok smrti ovog ogromnog stvorenja je i dalje nepoznat. Aplin kaže da je lignja izgledala netaknuto, osim ogrebotine koja je toliko tanka za koju ronioci misle da je nije mogla ubiti. Kada su ronioci ponovo proverili lignju posle ronjenja izgledala je kao da se malo skupila, a ni jedna životinja nije odlučila da može iskoristiti ovu mrtvu zver kao obrok.

Aplin je pozvao prijatelja iz Nacionalnog instituta za vodena i atmosferska istraživanja Novog Zelanda, koji je organizovao da se džinovkska lignja ukloni.

Ronioci koji su pretraživali južnu obalu Novog Zelanda kod Velingtona, u nadi da će pronaći dobro mesto za pecanje, pronašli su nešto drugo. Uočili su najimpresivnije stvorenje vodenih dubina: uginulu, ali potpuno netaknutu, džinovsku lignju.
Izvor: YouTube

Izvor: livescience.com

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka