Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pecaroši izvukli iz jezera ogromnu lobanju davno izumrle životinje (VIDEO)

Irski los je izumreo pre oko 10.500 godina. Onda možete zamisliti koliko su se dva pecaroša iznenadila kada su u svojoj ribarskoj mreži ugledali lobanju drevnog losa i to sa sve rogovima.

  Izvor: Foto: YouTube/Printscreen

Rejmond Mekelroj i Čarli Kojl su pecali na jezeru Nej u blizini Belfasta, kada su pomislili da se njihova mreža zakačila na parče drveta. Međutim, kada su uspeli da je izvuku iz vode, otkrili su lobanju sa rogovima koji su merili oko dva metra.

"Pomislio sam da je to sam đavo", kaže Kojl. "Hteo sam da je bacim nazad u vodu. Nisam znao šta da radim sa njom".

Mekelroj se, međutim, setio da je donja vilica drevnog irskog losa (moguće da je bio isti los kog su izvukli pecaroši) pronađena u istoj oblasti 2014. godine. Za sad on čuva lobanju u svojoj garaži.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Ovaj primerak je verovatno bio visok oko dva metra, što i nije mnogo za drevnog irskog losa za kojeg se zna da je bio najveća vrsta jelena koji je ikad hodao na zemlji.

Irski los je nekada lutao Evropom, Severnom Afrikom i po nekim delovima Azije. A deo u imenu "irski" se odnosi na činjenicu da su fosili ove životinje često pronalaženi u irskim jezerima i močvarama. Rogovi irskog losa su mogli narasti do oko 4 metra, što nije baš praktično za hodanje šumom.

I tako, irski los se pridružio džinovskim lenjivcima, divovskim dabrovima, sabljastim tigrovima i mamutima u ogromnom klubu izumrlih životinja koje više nikada nećemo videti, ili bar do nekog sledećeg ribolova.  

Irski los je izumreo pre oko 10.500 godina. Onda možete zamisliti koliko su se dva pecaroša iznenadila kada su u svojoj ribarskoj mreži ugledali lobanju drevnog losa i to sa sve rogovima.
Izvor: YouTube

Izvor: mentalfloss.com

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka