Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ljupka igra šimpanzi je nešto najslađe što ćete danas videti (VIDEO)

Video objavljen na You Tube kanalu prikazuje jedan neodoljiv trenutak. Naime, na snimku se može videti kako se velika šimpanza igra "aviona" sa malom šimpanzom.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Nije jasno da li je odrasla šimpanza roditelj maloj. Ono što znamo jeste to da je sve nas, ovaj video snimak od 40 sekundi, vratio u neke od najdražih momenata iz detinjstva. Na snimku se može videti kako velika šimpanza balansira malu na vrhu jedne noge, dok je pridržava drugom nogom. Turbulencija nastaje dok mala šimpanza skakuće gore dole, sa jedne strane na drugu, sve dok ne padne u ljupki zagrljaj.

Šimpanze su naši najbliži rođaci i, baš kao i mi, obožavaju da se igraju. Prema organizaciji "Conserve Nature", primati koriste igru kao pripremu za doba kada će odrasti. Veštine koje razvijaju kroz igru preneće se na stvari koje će im biti potrebne kada odrastu, kao što je interakcija sa drugim članovima porodice, upotreba alata, kako se nahraniti i kako se odbraniti. Na primer, rvanje će im pomoći da odluče ko se gde nalazi u društvenoj hijerarhiji, dok ih igranje štapovima uči kako da ulove termite kada ostare.

Baš kao i ljudi, mlade šimpanze više vole da se igraju sa partnerima nego same, a čitanje izraza lica im pomaže pri komunikaciji i izgradnji društvenih mreža. Međutim, tu sličnosti ne prestaju. U Ugandi, mlade ženke šimpanze su viđene više od 100 puta u 14 godina, koliko je trajala studija, kako koriste štapove kao primitivne lutke, kako paze na njih kao odrasle ženke u stvarnosti. Jednom je zarobljena šimpanza snimljena dok je svirala bubnjeve - veštinu koju je nemoguće zamisliti kod drugih vrsta. 

Ali nije sve u zabavi i igri. Naime, šimpanze su nadmašile ljude u mozgalicama, ispoljavajući neverovatan talenat kada je u pitanju zapažanje i obrada informacija u deliću sekunde. Što navodi da šimpanze imaju fotografsko pamćenje. U studiji iz 2013 godine šimpanze su nadmudrile ljude u video igrici u kojoj se testiralo koja će vrsta bolje predviteti sledeći potez protivnika. Rezultati ukazuju da šimpanze imaju mnogo bolju memoriju i strategiju od ljudi, veštine koje se mogu preneti na borbu sa protivnicima u divljini. 

Video objavljen na You Tube kanalu prikazuje jedan neodoljiv trenutak. Naime, na snimku se može videti kako se velika šimpanza igra "aviona" sa malom šimpanzom.
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka