Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novootkrivena vrsta morskog konjića koja nije veća od zrna pirinča

Upoznajte Japansko prase, novootkrivenu vrstu pigmejskog morskog konjića pronađenu u Japanu.

  Izvor: Foto: Ričard Smit/National Geographic

Veličine zrna pirinča, ova živopisna stvorenja naseljavaju plitke vode i dobro se utapaju u ukolinu u kojoj i žive. Lako ih je zanemariti, pošto zbog boje izgledaju kao mali delovi morske trave. 

Naučnici su nazvali ovo stvorenje Hippocampus japapigu - latinski naziv za "Japansko prase", ime koje su prihvatili ronioci koji su viđali ovog morskog konjića u jugoistočnom Japanu. Zaradio je to zvanje "jer lokalnom stanovništvu liči na prase", kaže Grem Šort, ihtiolog na Akademiji za nauku u Kaliforniji.

Čudna grba

Iako ovog morskog konjića ronioci posmatraju već nekoliko godina, tek kada su Šort i kolege počeli sa proučavanjem ovog stvorenja, istraživači su shvatili da su jedinstveni. Japansko prase je jedna od sedam poznatih vrsta pigmejskih morskih konjića, koji su, kako samo ime kaže, mnogo manji od ostalih morskih konjića.

Nova vrsta se razlikuje u nekoliko aspekata od svojih rođaka, na primer, poseduje čudan greben da gornjem delu leđa. Svrha ovog grebena je nejasna, mada se mogao razviti kako bi se privukao partner, proces poznat kao seksualna selekcija. 

Kao i kod drugih vrsta pigmejskih morskih konjića i ova vrsta poseduje krilastu strukturu na leđima, čija je funkcija i dalje nejasna. Ali za razliku od ostalih vrsta, koje imaju dva para, ova vrsta ima samo jedan. 

Stanište Japanskog praseta je malo neobično za morske konjiće. Voda može postati veoma hladna u ovim oblastima zimi, a topla u letnjem periodu. Većina morskih konjića ne može tolerisati tolike temperaturne razlike. Ostale pigmejske vrste preferiraju znatno dublju vodu.

Izbegavanje pažnje

Pored toga što su manji od ostalih morskih konjića, pigmejske vrste imaju samo jedan žljeb na gornjem delu leđa, umesto dva na svakoj strani glave, poput većih morskih konjića.

"To je kao da imate nos na poleđini vrata", kaže Šort i dodaje da su oni toliko mali da mogu stati dva ili tri na noktu malog prsta. 

Njihova ishrana se sastoji od planktona, kao što su kopepodi. Što se tiče njihovog ponašanja "čini se da su prilično aktivni, čak i razigrani", kaže Šort.

Ali to je sve što naučnici mogu reći o ovim stvorenjima. Stvarno skoro ništa nije poznato o pigmejskim morskim konjićima.

Prednosti toga što su jako mali uključuju i izbegavanje grabljivaca, ali i isto tako i preteranu pažnju od strane ljudi. 

Populaciju većih morskih konjića u mnogim delovim sveta osiromašuju ljudi koji ih love za upotrbu u tradicionalnoj kineskoj medicini i za trgovinu akvarijumima, navodi Šort.

"Ali ovo nikad neće biti problem za pigmejske vrste morskih konjića, jer ih je jednostavno teško naći", objašnjava Šort. 

Izvor:  nationalgeographic.com

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka