Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Australiji otkrivena nova vrsta zmije otrovnice

Na zapadnoj obali poluostrva Jork u Australiji tim naučnika otkrio je novu podvrstu zmije otrovnice, koja je među domorodačkim stanovništvom poznata pod imenom 'bandi-bandi'.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Pronađena vrsta, ispostavilo se, pripada rodu Vermicella, delu šire familije kobri (Elapidae). Jedinke su male, dugačke 50‒100 santimetara, po pravilu crno-bele, izuzetno otrovne, ali neagresivne, za razliku od njihovih poznatijih rođaka. Rod trenutno čini sedam priznatih podvrsta, od kojih je zmija-bič (Vermicella annulata) najraširenija i najpoznatija u severozapadnoj Australiji. 

Novootkrivene podvrsta nazvana je Vermicella parsacauda a pronađena je na području poluostrva Jork u Kvinslandu.

„Slučajno otkriće dogodilo se kada smo istraživali morske zmije", rekao je vođa tima dr Brajan Fraj, biolog Univerziteta u Kvinslandu.

Pogledajte i U kojim delovima sveta vreba najveća opasnost od zmija?

„Zmije iz roda Vermicella po pravilu nastanjuju staništa bogata vegetacijom, pa smo bili iznenađeni kada smo je našli na betonskom bregu pored mora. Kasnije smo otkrili da se zmija spustila sa gomile boksitnog šljunka koji je čekao utovar na brod", objasnio je.

Dr Fraj i kolege strahuju da je opstanak vrste Vermicella parsacauda ugrožen. Naime, rudarstvo (izvoz rude boksita) glavna je privredna grana regiona i svakako utiče na njegov biodiverzitet, koji je inače veoma bogat florom i faunom. „Važnost otkrića novih vrsta zmija otrovnica prevazilazi jednostavno dokumentovanje i taksonomiju jer su njihovi otrovi izvori jedinjenja koja se mogu koristiti za razvoj novih lekova u ne tako dalekoj budućnosti. Svaka vrsta je dragocena i moramo ih sve zaštititi, jer ne možemo predvideti koje će jedinjenje biti osnov razvoja budućih farmaceutskih preparata", istakao je dr Fraj.

Saznajte i Zašto se mala deca ne plaše zmija?

Otkrivanje te male vrste zmije treba da nas podseti na to koliko u stvari malo znamo o raznolikosti flore i faune, te koliko se vrsta može nepovratno izgubiti i pre nego što otkrijemo svu njihovu lepotu i različitost ‒ a da tog gubitka ne budemo ni svesni. Zato moramo biti oprezni i učiti ‒ jer kako je proročanski rekao rimski filozof Seneka pre dve hiljade godina: „Majka Priroda ne otkriva svoje tajne odjednom i svima".

Priredila: Nataša Goati Marković 

Izvor: RTS

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka