Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nova, zastrašujuća vrsta osice otkrivena u Amazoniji (FOTO)

Osica koja ima ogromnu žaoku iz koje istiskuje otrov pronađena je u prašumama Amazonije.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Naučnici su u Amazoniji pronašli novu vrstu ose koja izgleda zastrašujuće, piše Daily Mail. Osim što poseduju ogromnu žaoku njih jak otrov je u stanju da paralizuje žrtvu, pre nego što osa izlegne jaje unutar tela.

Nova vrsta osa, nazvana clistopyga crassicaudata je parazitska vrsta koja ne samo da ima dugu žaoku nego i vrlo široku u poređenju s drugim osama”, piše u članku objavljenom u Zootaxa magazinu. 

Međunarodni tim naučnika kaže da se ova neobična vrsta ose može naći između Anda i na podneblju prašuma Amazonije. 

"Već duže veme proučavam tropske parazitske osice i nikada nisam vidio nešto ovome nalik", istakao je profesor Ilari E. Saeaeksjaervi sa Univerziteta Turku. 

Imaju divovsku žaoku 

Parazitske ose ležu jaja unutar paukova i dugačkim žaokaa istiksuju otrov u telo izabrane žrtve. Otrov paralizuje žrtvu. Larva koju odlažu jede pauka i sva dostupna paukova jajašca. Sve ženske ose imaju žaoku za lučenje otrova. Organ kojim stavljaju jaja unutar domaćina funkcionira i kao žaoka, dugačak i pogodan za dosezanje životinja koje, na primer, žive unutar stabala. 

“Ne znamo sigurno koju vrstu pauka ove vrste više vole”, kaže profesor Saeaeksjaervi. “Divovska žaoka izgleda kao sofisticirano oružje, i mi tek još nagađamo njegovu svrhu.”

Izvor: Telegram.hr

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka