Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Španska Medina Azahara na Uneskovoj listi svetske baštine

Unesko je uvrstio Medinu Azaharu, arheološko nalazište iz 10. i 11. veka, koje se nalazi blizu Kordobe, na jugu Španije, na listu svetske baštine, objavila je ta agencija Ujedinjenih naroda na zasedanju u Bahreinu.

  Izvor: Foto: EPA/Salas

Taj grad čija je izgradnja počela 936. godine je uz Alhambru, džamiju Kordobe i Alakazar u Sevilji, koji su već na listi, jedan od dragulja nasleđenih od Al-Andalusa kada su muslimani vladali iberijskim poluostrvom od osmog do 15. veka.

Stari arapski grad s palatom koji je izgradio emir Kordobe Abd al-Rahman III sredinom 10. veka, kasnije je uništen u ratovima. Ostaci grada su pali u zaborav gotovo 1.000 godina, sve do početka 20. veka.

Grad koji je prema legendi dobio ime po najdražoj kalifovoj ženi Azahari, okružen je zidinama i nalazi se osam kilometara od Kordobe.

Pogledajte i UNESCO pokušao da reši dilemu o mestu krštenja Isusa Hrista

Na zasedanju u nedelju na tu listu dodati i nacionalni park Čiribikete u Kolumbiji i italijanski industrijski grad Ivrea, dodao je Unesko.

Nacionalni park Čiribikete je stanište jaguara površine od 2,7 miliona hektara. To je najveći nacionalni park Kolumbije koji poseduje jednu od najvećih bioloških raznolikosti planete. Taj park je 9. mesto te zemlje koje ulazi na listu svetske baštine.

Pogledajte i Komadić raja: Skrivena predivna plaža u Španiji usred polja

Ivrea je drugi po veličini grad okruga Torina u italijanskoj pokrajini Pijemont, gde je osnovana italijanska kompanija "Olivetti", koja proizvodi pisaće mašine i mehaničke digitrone.

Grad Ivreu projektovali su vodeći italijanski arhitekti između 1930. i 1960. i on ocrtava ideje komunističkog pokreta u Italiji i modernu viziju industrijske proizvodnje i arhitekture.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka